ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

τσιπραςΧαμηλούς τόνους κράτησε στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό που με συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα έδειξε τη συμπαράστασή του στην κυβέρνηση για τις σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ακόμα… δρόμος και πολλές δυσκολίες.     
Στο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

“Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω όλους που σταθήκατε στο πλευρό της κυβέρνησης. Αυτό ήταν το πιο δυνατό όπλο στις διαπραγματεύσεις. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας.

Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Αποτρέψαμε το σχέδιο των συντηρητικών δυνάμεων. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια. Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι υποταγής και τιμωρία.

Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.

Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.

Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Μέσα σε λίγες μέρες πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο. Ο λαός το γνωρίζει. Άλλωστε έχει μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της Ευρωζώνης. Τώρα η διαπραγμάτευση μπαίνει σε ένα νέο, ουσιαστικό στάδιο.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα κινηθεί με μοναδικό σύμμαχο και ενεργό συμμέτοχο τον ελληνικό λαό. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται”.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση από την συμφωνία που επετεύχθη χθες στο Eurogroup, καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου , “αγόρασε χρόνο” και άντεξε, από τη στιγμή που δεν υλοποιήθηκε το σενάριο κύκλων, πολιτικών και οικονομικών, εντός και εκτός Ελλάδας για “πιστωτική ασφυξία” και πτώση της κυβέρνησης εντός διμήνου.

Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στον απόηχο ουσιαστικά της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogoup, όπου θα γίνει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών κ Γιάνη Βαρουφάκη και συνολική αποτίμηση των εξελίξεων που οδήγησαν στη συμφωνία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ