Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

ΒΑΡΟΥΜε τα “καρφιά” προς την προηγούμενη κυβέρνηση να είναι… ατελείωτα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, απόψε Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ένα Eurogroup που έφερε μία καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Των δηλώσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, προηγήθηκε μία συνέντευξη τύπου, στην οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέλυσαν το πλαίσιο της παραπάνω συμφωνίας.

Τι είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης

“Χρειάστηκαν τρία meetings του Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα κια ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτεσυη γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και να διαννοηθείς τη ρήξη.

Βαρουφάκης: “Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω με μεταρρυθμίσεις στις πραγματικές κακοήθειες που ποτέ δεν πλήττονταν στο παρελθόν”

Και σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού στις ασφυκτικές προθεσμίες με μοναδικό στόχο τον εγκλωβισμό και την ασφυξία απέτυχε. Παρά το γεγονός της αμείλικτης ημερονηνίας της 28ης Φεβρουαρίου, αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματεύτομουμε με τους εταίρους και να έχουμε αποτέλεσμα.

Συνδυάσαμε τον σεβασμό με την Δημοκρατία. Σεβαστήκαμε το πρόγραμμα αλλά όχι την ρήση κάποιων ότι η Δημορκατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε αποφασιστικότητα για να είμαστε όρθιοι, με μια επιδέξια στρατηγική που οδήγησε σε συμφωνία. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση, αλλά δεν γιορτάζουμε.

Θα καταπιαστούμε για να παράξουμε τον κατάλογο που υποσχεθήκαμε με μεταρρυθμίσεις. Θα είναι ένα σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς. Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω με μεταρρυθμίσεις στις πραγματικές κακοήθειες που ποτέ δεν πλήττονταν στο παρελθόν”.

Στην συνέχεια, ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας απαρίθμησε μερικά μέτρα τα οποία, όπως ανέφερε, απέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας και αναφορά στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ: “Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα με μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Μέτρα για τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτρέψαμε το αποπνικτικό και ασφυκτικό πρέσινγκ για πρωτογενές πλεόνασμα 3% όταν πέρυσι 1,5%. Φέτος αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνάδει απόλυτα με την δική μας εκτίμηση όσον αφορά συνθήκες ελληνικής οικονομίας. Πρωτογενές πλεόνασμα που να συνάδει με πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας”, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Καμία μονομερής ενέργεια”

“Δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση”, τόνισε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών, για να συνεχίσει: “Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε για εργασιακά κόκκινα δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την μοναχική απομόνωση που βρισκόταν τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων. Επειδή διανοηθήκαμε την ρήξη και είπαμε την αλήθεια. Η χώρα που δίνει στον εαυτό της την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Να μπορέσουμε επιτέλους να μιλάμε για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.

Ήταν θετική η συνάντηση. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα διαλέγεται με τους θεσμούς. Θα ήταν κρίμα οι προσπάθειες του ελληνικού λαού να χαραμιστούν”, είπε κλείνοντας ο κ. Βαρουφάκης.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

“Θα μείνουμε εδώ όλο το βράδυ”, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν κάποιοι δημοσιογράφοι διαφώνησαν για το ποιος προηγείτο στην σειρά των ερωτήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να δείχνει έτσι ότι δεν είχε σκοπό να αφήσει κανέναν παραπονεμένο…

Σε ερώτηση για την διαφορά της αποψινής, συγκριτικά με την συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε: “Εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι ‘συν-συγγραφείς’ των μεταρρυθμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα”.

Σε ερώτηση ενός γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε ξεκάθαρο το ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο απέφυγε να πει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο τόνισε πως “η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική”.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τήρησει την δέσμευσή της, ενώ σχολίασε και τις αναφορές που του έκαναν συνάδελφοί του από φτωχότερες της Ελλαδας χώρες (για παράδειγμα από την Σλοβακία), οι οποίοι του είπαν πως οι κατώτατοι μισθοί είναι πιο χαμηλοί συγκριτικά με την Ελλάδα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία είναι πως και οι τιμές είναι χαμηλότερες στις χώρες αυτές.

“Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για τη συμφωνία μας σήμερα ήταν ότι κατορθώσαμε να κερδίσουμε σεβασμό. Προχωράμε. Βρισκόμαστε σε μία καινούργια φάση, Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις και με αυτές θα κριθούμε”, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μερικές ακόμη επισημάνσεις του Γιάνη Βαρουφάκη

– Ποτέ δεν είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα 10,9 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους – Αυτό το “μαξιλάρι” θα χρησιμοποιηθεί για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος

– Η “ομορφιά” αυτής της συμφωνίας είναι ότι δεν μας ζητήθηκαν υφεσιακά μέτρα

– Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη είναι δικηγόροι και θέλουν να τα βάζουμε όλα σε κανόνες. Δεν γίνεται όμως έτσι μακροοικονομική πολιτική

– Νομίζω ότι τους επόμενους 5, 6, 7 μήνες δεν θα έχουμε μόνο σταθερότητα, αλλά πραγματική ανάπτυξη

– Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι είχε λάθος παρονομαστή σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το έλλειμμα

– Δεν είναι η ώρα για πολιτικά παιχνίδια εις βάρος του κόμματος που έχασε τις εκλογές

– Τα κίνητρα των ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν πολιτικά. Το σέβομαι αυτό (η δήλωση αυτή είχε να κάνει με την προσπάθεια “μπλοκαρίσματος” της συμφωνίας που επιχειρήθηκε από τους δύο αυτούς υπουργούς οικονομικών)

– Εγγυώμαι ότι στο κείμενο που θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα δεν θα υπάρχει δέσμευση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά

– Θα προωθηθούν τα νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια και τις δόσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο

– Έχουμε δεσμευτεί να επαναπροσλάβουμε τις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτές οι επαναπροσλήψεις θα φροντίσουμε να μην έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

– Θα επαναπροσλάβουμε περίπου 2.500 δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν παράνομα.

newsit.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ