«ΉΣΥΧΟΙ ΔΡΟΜΟΙ»: ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

“Με τα πεζοδρόμια αυτά, θα μειώσουμε μέχρι και 85% τον θόρυβο στο κέντρο της πόλης”

RY«Υπάρχει πάρα πολύ θόρυβος στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και αυτό δεν οφείλεται στους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η βασική πηγή είναι το θρόισμα των ελαστικών. Πως το αντιμετωπίζουμε αυτό;» 

Μία λύση έχει δοκιμαστεί στη Δανία: Εδώ, ένα τμήμα του δρόμου έχει καλυφθεί με ένα πειραματικό υλικό που μειώνει σημαντικά την ηχορύπανση.

«Αν θέλουμε να υποχωρήσει ο θόρυβος της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, πρέπει να υποχωρήσει ο θόρυβος κύλισης των ελαστικών. Υπάρχουν τρεις παράμετροι. Πρώτη είναι η υφή, ακολουθεί η απορρόφηση και η ελαστικότητα. Η ελαστικότητα είναι μία παράμετρος που δεν έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα» δήλωσε ο Λουκ Γκουμπέρτ, ερευνητής θορύβου και επιφάνειας του βελγικού ερευνητικού κέντρου και ερευνητής του σχεδίου 
«Persuade».

Ακουστικές μετρήσεις δείχνουν ότι αυτό το ελαστικό κάλυμμα, που αναπτύχθηκε σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, αφαιρεί περίπου το 85% της ενέργειας από το ενοχλητικό θόρυβο των δρόμων.

«Αν ακούσετε εδώ, μπορείτε να ακούσετε τη μείωση της τάξης του 8 dB που είναι αρκετά σημαντικό. Αν θέλουμε να πετύχουμε τη μείωση του θορύβου, θα πρέπει να έχουμε ένα εμπόδιο θορύβου, ύψους περίπου 3 μέτρων» δήλωσε ο Χανς Μπέντσεν, ερευνητής σε ζητήματα κυκλοφορίας.

«Πως λειτουργεί όμως στην πράξη η απόσβεση του θορύβου στον δρόμο;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος του euronews, Ντένις Λοκτιέρ;

Το υλικό αφήνει το νερό της βροχής να περάσει μέσα και μειώνει την πρόσφυση. Αυτό είναι αποτέλεσμα επίμονης εργαστηριακής έρευνας.

«Το ποροελαστικό υλικό 
αποτελείται από καουτσούκ από χρησιμοποιημένα ελαστικά αυτοκινήτων και γρανίτη που έχουν συνθλιβεί. Αυτά τα 2 υλικά έχουν κολληθεί με πολυουρεθάνη» δήλωσε η τεχνικός εργαστηρίου, Ανέτ Ναιντέλ.

Η ιδέα για την κάλυψη των δρόμων με ανακυκλωμένα ελαστικά δεν είναι κάτι καινούριο.
Όμως οι προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία τέτοιων υλικών είχαν σοβαρά προβλήματα αντοχής καθώς και άλλες αδυναμίες.

«Εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα υλικό που θα έχει υψηλή, σημαντική μείωση του θορύβου. Θα έχει καλή αντοχή, λογική τιμή και καλή τριβή» δήλωσε ο Χανς Μπέντσεν, ερευνητής σε ζητήματα κυκλοφορίας.

Η καλή τριβή είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της κυκλοφορίας και αυτό μελετάται σε πίστες δοκιμών, όπως σε αυτή, στη Σουηδία. Τα τεστ δείχνουν πως το ελαστικό υλικό που περιέχουν, αποδίδει καλύτερα από ό, τι η κανονική άσφαλτος.

«Μετράω την τριβή με αυτό το ειδικό αυτοκίνητο που έχει ένα πέμπτο τροχό. Χαμηλώνω τους τροχούς με το πλήκτρο αυτό και έτσι μπορώ και καθορίζω την τριβή σε αυτό τον ειδικό δρόμο» υποστηρίζει ο Κάρλ Σόντεργκρεν, ειδικός της τεχνολογίας μετρήσεων του τεχνολογικού ινστιτούτου VTI.

«Αυτή η κατασκευή είναι σαφώς πιο ακριβή από ένα κανονικό πεζοδρόμιο. Όμως πιστεύουμε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση, αφού τα ηχοπετάσματα είναι εξαιρετικά ακριβά. Οπότε πιστεύουμε πως θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη επιλογή» σύμφωνα με τον Ούλφ Σαντμπεργκ, ερευνητή του τεχνολογικού ινστιτούτου VTI.

Είναι όμως βιώσιμο; 
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν αυτό το καρουσέλ για την προσομοίωση του κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτό δείχνει πόσο γρήγορα φθείρεται το υλικό και πόση ρύπανση παράγει.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ποροελαστική περιοχή είναι τόσο ανθεκτική όσο και η κανονική άσφαλτος. Εδώ επίσης μετράμε την σκόνη που παράγεται. Αυτό το πεζοδρόμιο παράγει λιγότερη σκόνη από την κανονική άσφαλτο» υποστηρίζει η Μπγιορν Καλμαν, ερευνητής μηχανικής του ινστιτούτου VTI

Ήσυχο, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το υλικό μπορεί να αντικαταστήσει τα ηχοπετασμάτα σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα σύντομα.

gr.euronews.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ