ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΑ 10ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΣΔΕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΔέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη λειτουργίας του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας. Πρόκειται για το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που λειτούργησε σε Κατάστημα Κράτησης. Ο θεσμός των σχολείων σε φυλακές, σχετικά καινούργιος στη χώρα μας, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην ανάδειξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών και, ως συνέπεια, στην τόνωση της αυτοπεποίθησής του.

Επίσης, βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και στην επανένταξή τους. Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η εκπαίδευση σε φυλακές συμβάλει στη μείωση της υποτροπής (επανάληψης) του εγκλήματος. Με άλλα λόγια, οι κρατούμενοι που επέλεξαν συνειδητά και υπεύθυνα τη φοίτησή τους σε σχολείο και επαναλαμβάνουν εγκληματικές πράξεις μετά την αποφυλάκισή τους είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα στη φυλακή.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις αναφέρθηκαν στην κεντρική ομιλία που πραγματοποίησε στο χώρο του Σχολείου, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης για τα 10 χρόνια ΣΔΕ φυλακής Λάρισας, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του Α.Π.Θ. κ. Ζήσης Παπαδημητρίου. Ο γνωστός πανεπιστημιακός, αρχικώς αναφέρθηκε στα αίτια της παραβατικότητας, ιδιαίτερα των νέων, δείχνοντας ως κυριότερο παράγοντα  την περιθωριοποίηση τους σε μια κοινωνία που ανέπτυξε τον ατομικισμό και τον καταναλωτισμό.

Αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια έκτισης των ποινών είπε ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της υποτροπής και την επανένταξη, αν και ο βαθμός επιτυχίας τους εξαρτάται από τον τρόπο που αντιδρά το κοινωνικό σύνολο. «Η τιμωρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί στην ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Γι’ αυτό η στέρηση της ελευθερίας θα πρέπει να αντισταθμίζεται με εποικοδομητικά προγράμματα διεύρυνσης της γνώσης και των ικανοτήτων, βασική προϋπόθεση ώστε οι εκτίοντες ποινές, αφού εγκαταλείψουν τα συγκεκριμένα ιδρύματα, να ενσωματώνονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ακολούθως, οι δύο από τους τρεις πρώην διευθυντές του Σχολείου, που υπηρέτησαν την περασμένη δεκαετία, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους μαζί με δύο απόφοιτους και έναν τελειόφοιτο εκπαιδευόμενο. Όλοι συμφώνησαν ότι ο ρόλος του Σχολείου είναι σημαντικότατος για τους κρατούμενους της Φυλακής που το επέλεξαν.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν από το Διευθυντή του 2ου ΣΔΕ κ. Γιώργο Τράντα αναμνηστικοί έπαινοι στους πρώην Διευθυντές του Σχολείου κ. Φώτη Βελώνη και Γιώργο Γίτσα και από την Υποδιευθύντρια κ. Ευαγγελία Κακαρόντζα στην εκπαιδεύτρια του Αγγλικού Γραμματισμού κ. Φανή Μπέα – Χαδουλού, η οποία είναι η μόνη που διδάσκει στο συγκεκριμένο Σχολείο ανελλιπώς από την ημέρα έναρξης λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική από εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και με μικρή δεξίωση με κεράσματα, προσφορά του αρτοποιού κ. Φαίδωνα Ζαμπούρα και εκπαιδευτών του Σχολείου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δ. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης, ο Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθ. Μαργαριτόπουλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος παιδαγωγικής καθοδήγησης ΣΔΕ κ. Απ. Μπάρλος, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας κ. Δ. Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του 1ου ΣΔΕ κ. Αρ. Ντούμος και ο Υποδιευθυντής κ. Αν. Μάτος, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και πολλοί παλιοί εκπαιδευτές και διοικητικοί του 2ου ΣΔΕ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ