ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΟΧΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ 1.000 € ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ

Υπόμνημα του συλλόγου υπαλλήλων – εμποροϋπαλλήλων του νομού

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας και οι εργαζόμενοι της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ  αιτούμαστε την παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου της καταβολής έκτακτου επιδόματος 1000 ευρώ, σε κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ και την προώθηση του αιτήματός μας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν απλήρωτοι για 21 μήνες και με αβέβαιο το μέλλον της επιχείρησης και κατά συνέπεια και των εργαζομένων. Αναμένεται εκδίκαση αιτημάτων πτώχευσης από προμηθευτές για να οριστεί σύνδικος από το δικαστήριο όπου θα αναλάβει την εκκαθάριση της επιχείρησης.

Ωστόσο, εδώ και 2 χρόνια οι 600 περίπου εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, ζουν με την ανασφάλεια της επόμενης μέρας. Αν θα έχουν δουλειά ή όχι, αν θα τους δώσουν τους μισθούς που τους χρωστάνε και ήδη δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του νοικοκυριού τους. Υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να τους κάνουν έξωση, να μην έχουν ρεύμα και νερό, αφού το διάστημα που έχουν να πληρωθούν είναι τέτοιο που επιτρέπει  στα έξοδα να συσσωρεύονται, χωρίς να έχουν κανένα έσοδο  από την εργασία τους , μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονταν ζευγάρια στην επιχείρηση ή εργάζονταν ο ένας εκ των δυο, με τον ή την σύζυγο άνεργο/η. Το ποσό του επιδόματος επίσχεσης εργασίας είναι πενιχρό, μπροστά στις υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και στην πλειοψηφία των εργαζομένων έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος που λάμβαναν το επίδομα της επίσχεσης εργασίας, ενώ οι υπόλοιποι διανύουν τους τελευταίους μήνες καταβολής του επιδόματος επίσχεσης.

Οι εξελίξεις που έχουμε, αλλά κι αυτές που ακολουθούν, λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων, αλλά και των καταστημάτων (42 σε αριθμό) που διατηρεί η εταιρεία σε όλο το νομό, αποτελούν κοινωνικό γεγονός της περιοχής μας, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Το καθεστώς στο οποίο βρίσκονται οι συγκεκριμένοι, είναι τέτοιο που δεν τους επιτρέπει να βρουν εργασία, αλλά ούτε να θεωρηθούν άνεργοι, ώστε να μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ή να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια, αφού απολύσεις δεν έχουν δοθεί, με άγνωστο το πότε θα δοθούν.

Έχουν προηγηθεί  2 συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας (29/07/2014 και 6/08/2014), για τα θέματα των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης. Εκτός των άλλων, το αίτημα για έκτακτη επιδότηση είχε τεθεί και υπήρχε η δέσμευση από την πλευρά του Υφυπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης κ.Κεγκέρογλου, ότι θα προχωρήσει, κάτι που δεν προχώρησε, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Τα αιτήματα μας έχουν προωθηθεί τόσο στο Υπουργείο Εργασίας  με αριθμ.πρωτοκόλου 17276/5637 – 28-08-2014, όσο και στην Διεύθυνση Απασχόλησης  με αριθμ.πρωτοκόλου 31038/489 – 11-09-2014.

 

Το αίτημά μας για έκτακτη επιδότηση με το ποσό των 1000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο της εν λόγω επιχείρησης,  σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, συμβάλλει όμως στην κατεύθυνση της λήψης προσωρινών μέτρων ανακούφισης. Παρακαλούμε για την προώθηση του αιτήματός μας στις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ