Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ που καλεί το λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα

ΕΚΛΗ νέα συμφωνία, που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η όποια αναθεώρηση του προηγούμενου προγράμματος, π.χ. τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δε θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές.

Γι’ αυτό και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα και κέντρα του συστήματος, όπως ο ΣΕΒ, χαιρέτισαν ως θετική τη συμφωνία της κυβέρνησης.

Ακόμη και τα ψίχουλα, κυρίως για την απόλυτη φτώχεια, που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, είναι στον «αέρα».

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, που είτε περίμεναν κάτι καλύτερο, είτε όχι από τη νέα κυβέρνηση, να μην απογοητευτούν, αλλά να αγωνιστούν οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα, διεκδικώντας από την κυβέρνηση, την Ε.Ε και την εργοδοσία:

Για μονομερή διαγραφή του χρέους που δημιούργησαν οι καπιταλιστές, αποδέσμευση απο την Ε.Ε, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ανάπτυξη για το λαό.

Επίδομα 600 ευρώ το μήνα σε όλους τους ανέργους, χωρίς άλλες προϋποθέσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους για το Πάσχα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Δωρεάν μετακίνηση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων συγκέντρωση και δωρεάν διάθεση τροφίμων και ειδών υγιεινής στους άνεργους και τις οικογένειές τους.

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, σταμάτημα των απολύσεων, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Μέτρα περιορισμού της ανεργίας (έργα κατοικίας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, επαναλειτουργία εργοστασίων ΕΒΖ, Οινοπνεύματος, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία-Πρόνοια, Παιδεία, Παιδικούς Σταθμούς, ΟΤΑ).

Να επανέλθει άμεσα με νόμο ο βασικός μισθός στα 751, άμεση υπογραφή ΕΓΣΣΕ με αύξηση του κατώτερου μισθού, να μην υπάρχει κανείς εργαζόμενος που αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα προ του 2009 επίπεδα, να υπογραφούν ΚΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και των περικοπών που έγιναν στους μισθούς στο δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ.

Να επανέλθουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που καταργήθηκαν (αποζημιώσεις, επιδόματα, τριετίες, ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις απολύσεις), τα προηγούμενα χρόνια. Επαναφορά της Κυριακής αργίας με νόμο. Χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, την ανάκληση απολύσεων, την κατάργηση των ενοικιαζόμενων, να σταματήσει η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, των εργοδοτών για προσλήψεις, τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ανέργων.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και των μεγάλων περικοπών που έγιναν, σε  όλους τους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης, απαιτώντας ταυτόχρονα την επιστροφή των «κλεμμένων» από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την καταβολή των υποχρεώσεων της πλουτοκρατίας και του κράτους.

Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά. Κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο υγείας, δωρεάν όλες οι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας σε όλους αποκλειστικά από το δημόσιο.

Απαλλαγή των λαϊκών οικογενειών από τα χαράτσια, με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του φόρου αλληλεγγύης, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, την αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

Κανένας πλειστηριασμός σε πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία των λαϊκών οικογενειών. Διαγραφή χρεών από τόκους, δραστική περικοπή των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.

Αύξηση των κρατικών δαπανών για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης έμμεση ή άμεση.Για ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση). Αποκλειστικά κρατικοί ενιαίοι φορείς. Άμεση δραστική μείωση των τιμολογίων ρεύματος, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, κομίστρων μεταφοράς, κατάργηση διοδίων. Δωρεάν ρεύμα, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες για τους ανέργους, χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ