ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ 2021 Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Η νέα δημοτική αρχή τηρώντας τις δεσμεύσεις της φέρνει στη δημόσια συζήτηση το θέμα του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας. Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι το μεγάλο αυτό ζήτημα πρέπει να γίνει κτήμα όλη της Λάρισας και οι όποιες αποφάσεις μας να αποτελέσουν τη βάση της διεκδίκησή μας ώστε το Αρχαίο Θέατρο να γίνει επισκέψιμο και λειτουργικό”, σημείωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την πορεία των έργων στο Θέατρο.

“Το Θέατρό μας είναι  δημόσιο κοινωνικό αγαθό για το οποίο όλοι μας επιστήμονες και πολιτικοί πρέπει να λογοδοτούμε στους πολίτες. Ολοι μας αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την ώθηση που μπορεί να δώσει η υπόθεση του Θεάτρου στην πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.  Θα πρέπει να προχωρήσουμε με απόλυτο σεβασμό στο Μνημείο και στο έργο των επιστημόνων.

Όμως παράλληλα απαιτείται να βρούμε, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού, τον ενδεδειγμένο τρόπο, με τον οποίο θα μπορέσει αυτό το υπέροχο Μνημείο να αποδοθεί όχι μόνο στην πόλη αλλά σε ολόκληρη τη χώρα”, τόνισε ο δήμαρχος επισημαίνοντας ότι μετά από χρόνια,  όπου η υπόθεση της δημόσιας συζήτησης  του Αρχαίου Θεάτρου είχε ατονήσει, οι πρωτοβουλίες της νέας δημοτικής αρχής, επαναφέρουν τη συζήτηση στο επίπεδο που της αρμόζει.

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι η πλήρης και ουσιαστική ενημέρωση των θεσμικών αρχών, των φορέων και της κοινωνίας  της Λάρισας. Σ΄ αυτό αποσκοπεί και η σημερινή συνεδρίαση. Όπως ίσως  γνωρίζετε, πριν δυο ημέρες στο γραφείο μου πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ουσιαστική και χρήσιμη σύσκεψη – ενημέρωση των επικεφαλής και εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου κ. Θαν. Τζαφάλια, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ.  Ανθή Μπάτζιου – Ευσταθίου και τα στελέχη της υπηρεσίας κ. Τουφεξή και Καραγκούνη, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά. Τους θεωρούμε ιδιαίτερα πολύτιμους συνεργάτες στην πορεία επίτευξης των στόχων μας.  Το ζητούμενο από τη σημερινή συνεδρίαση και αυτό ζητώ να συμφωνήσουμε στο τέλος της συνεδρίασης που πρέπει να καταλήξει στη χάραξη ενός «οδικού χάρτη» για την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου.

θέατρο“Η βασική μας στόχευση θα πρέπει να είναι δεδομένη. Αναζητούμε τον κατάλληλο τρόπο, ώστε σχετικά σύντομα το Μνημείο του Αρχαίου Θεάτρου, να γίνει σε πρώτη φάση επισκέψιμο. Η δυνατότητα πρόσβασης στο Μνημείο, θα είναι αναμφίβολα το πρώτο και σημαντικό βήμα.

Το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι η λειτουργικότητα του Μνημείου. Το Αρχαίο Θέατρο θα πρέπει να γίνει λειτουργικό. Πιστεύουμε και προσδοκούμε πως κατά τη διάρκεια της θητείας μας, θα πετύχουμε αυτόν τον καίριο και ουσιαστικό στόχο, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα  καταστήσει   το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας εκτός από σημαντικό αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο και κέντρο μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας.

Τέλος η ολοκλήρωση της αποκατάστασης  του μνημείου και οι επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο (νέες απαλλοτριώσεις κλπ) που θα διαμορφώσουν την τελική του εικόνα απαιτούν χρονοδιάγραμμα και δημόσια λογοδοσία για την πρόοδο των εργασιών.

Ο Δήμος Λαρισαίων θα  συνεργαστεί στενά με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ μπορεί να βοηθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, χρηματοδοτώντας  την εκπόνηση των αναγκαίων σχετικών μελετών που ζητούν οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων στο οποίο πρέπει να ενταχθεί η ευρύτερη περιοχή με το Β΄ Αρχαίο Θέατρο, το Μπεζεστένι  και την βασιλική του Αγίου Αχιλλίου, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για νέες χρηματοδοτικές πηγές.

Πιστεύουμε, ότι με σωστό προγραμματισμό, ορθολογική επιστημονική προσέγγιση,  ενότητα δυνάμεων και άσκηση πολιτικής πίεσης, μπορούμε να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις ώστε το όνειρο χιλιάδων Λαρισαίων  να γίνει πραγματικότητα” ανέφερε ο κ. Καλογιάννης ζητώντας τη συγκρότηση  επιτροπής με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και από πρόσωπα με ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα εντός και εκτός Λάρισας, η οποία θα έχει ως αποστολή την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί.

“Είναι προφανές ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα υπάρξουν δυσκολίες, εμπλοκές, γραφειοκρατικά προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεράσουμε αλλά πιστεύω ακράδαντα πως εάν συνολικά η Λάρισα, ο Δήμος, οι υπόλοιπες αρχές, οι φορείς και η κοινωνία μπει δυναμικά στη διαδικασία να διεκδικήσει απολύτως λογικά αιτήματα, μπορούμε να φτάσουμε στο στόχο.

Η πρόοδος όλης αυτής της διαδικασίας θα προσδιορίσει και το χρόνο κατά τον οποίο  θα προταθεί η ίδρυση οργανισμού με τίτλο «Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου» που έχουμε ως στόχο μας.

Ετσι κυρίες και κύριοι, εάν σχετικά σύντομα, στο ορατό μέλλον δρομολογήσουμε τις διαδικασίες, ώστε το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της πόλης καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό, η πόλη μας θα σφραγίσει ένα σημαντικό τίτλο, αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, θέμα που θα έλθει σε επόμενο Δ.Σ. και θα αποτελέσει διεκδίκηση της πόλης μας”, κατέληξε ο δήμαρχος δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της δημοτικής αρχής.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, των βουλευτών και των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στη συνεδρίαση και για τα οποία θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ στη συνέχεια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ