ΕΚΛ: ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ

ΑΠΟΡΟΙΗ Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με αφορμή το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική υλική συνδρομή προς απόρους» 2014-2020, που ετοιμάζεται από τις περιφέρειες αυτή την περίοδο, με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας, εκφράζει τις θέσεις του και τις διεκδικήσεις του.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ν.Λ, θεωρεί ότι η φτώχεια και η ανεργία είναι αποτελέσματα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, τα οποία διαρκώς αναπαράγονται και δεν αντιμετωπίζονται με προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, όπως έχει αποδειχτεί, στα πλαίσια αυτού του συστήματος.

Το νέο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής υλικής συνδρομής προς απόρους», ύψους 330,6 εκ. ευρώ, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού απευθύνεται σε μόλις 62 χιλιάδες νοικοκυριά πανελλαδικά που ζούνε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, δηλαδή σε όσους εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο του λεγόμενου Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος.

Το ΕΚΝΛ, δεν συμφωνεί με το γεγονός ότι στην υλοποίησή του, συμπεριλαμβάνονται πέρα από την Περιφέρεια και τους Δήμους, διάφοροι ιδιώτες, ΜΚΟ, καταναλωτικές οργανώσεις και άτυπα κοινωνικά δίκτυα, γιατί επιτρέπεται κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, που είναι χρήματα των εργαζομένων, να τα λυμαίνονται όλοι αυτοί, που καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, αξιώνει την αλλαγή της κατεύθυνσης αυτών των προγραμμάτων, από την νέα κυβέρνηση, το σταμάτημα της κοροϊδίας που γίνεται για ακόμη μια φορά στους ανέργους και στους φτωχούς. Κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε το πρόγραμμα αυτό να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ, κ.α. και να στηριχθούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα, οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους την στήριξη των παιδιών, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ. Η στήριξη των δημόσιων-κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη ανάγκη.

Ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της φτώχειας προϋποθέτει ριζικά διαφορετικές πολιτικές απ’ αυτές που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η Ε.Ε. Μπορεί να γίνει με την εξασφάλιση σε όλους του δικαιώματος της πλήρους και σταθερής εργασίας και για όσο είναι κάποιος άνεργος με την καταβολή επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ μηνιαίως, με την δημιουργία και δωρεάν χορήγηση τροφίμων, ειδών υγιεινής, φαρμάκων, σχολικών ειδών, δωρεάν όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν γεύμα καθημερινά σε όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία από το κράτος.

Με γενναίες αυξήσεις σήμερα στους μισθούς που θα είναι κατοχυρωμένοι με ΣΣΕ και δεν θα υπάρχει μισθός κάτω από 751 ευρώ το μήνα, με ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, με την κατάργηση των χαρατσιών και της βαριάς άμεσης και έμμεσης φορολογίας, με την εξασφάλιση δωρεάν όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, παιδείας, την δραστική μείωση των τιμών των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, με την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, των διοδίων, την μείωση της τιμής του ρεύματος, του νερού, της θέρμανσης.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με ένα τέτοιο πλαίσιο αιτημάτων, παλεύει για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας της ταξικής εκμετάλλευσης, αναπτύσσοντας παράλληλα μια σειρά δράσεις ταξικής αλληλεγγύης προς τους ανέργους, τις οικογένειές τους, αλλά και γενικότερα προς τους εργαζόμενους, που υποφέρουν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών κυβερνήσεων και Ε.Ε.

Το ΕΚΝΛ, ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός αυτού του προγράμματος, θα διεκδικήσει κάθε δυνατότητα ανακούφισης ανέργων και εργαζόμενων, χωρίς όρους.

Θα διεκδικήσει, όπως και προηγούμενα, την συμμετοχή του στην διανομή τροφίμων, ειδών ρουχισμού και υπόδησης, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, σε ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Την χορήγηση ενός μίνι γεύματος σε όλους τους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια), την ενοικίαση από το κράτος και την περιφέρεια ενός κλειστού ξενοδοχείου στη Λάρισα για κάλυψη των αναγκών των αστέγων.

Θα διεκδικήσει την οικονομική στήριξη των δωρεάν μαθημάτων που πραγματοποιεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 104 μαθητές γυμνασίου-λυκείου, παιδιά ανέργων οικογενειών, επίσης των εκδηλώσεων για παιδιά ανέργων, στις γιορτές, των εκδηλώσεων με δωρεάν φαγητό, ποτά, φρούτα, και μουσική, που διοργανώνει για τους άνεργους και τις οικογένειές τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ