ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΣΔΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Επιστολή της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

farm landΕπιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2015 και για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοκαλλιεργητές απέστειλε σήμερα η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών. Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Χρ. Σιδερόπουλος αναφέρονται τα εξής:

“Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε αφ ‘ενός να σας ενημερώσουμε και αφ ‘ετέρου να σας επισημάνουμε τον έντονο προβληματισμό του αγροτικού κόσμου για τα εξής 2 θέματα:

Πρώτο θέμα: «δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015»

Η έναρξη του προγράμματος εκτέλεσης του ΟΣΔΕ 2015 έχει ξεκινήσει. Οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και οι δικαιούχοι των ενισχύσεων έχουν ενημερωθεί από ημερίδες , σεμινάρια και φυλλάδια για την εκτέλεση του ΟΣΔΕ.

Αυτό το οποίο φέτος είναι ενοχλητικό και προβληματίζει τους δικαιούχους είναι το γεγονός ότι καταθέτοντας το εκκαθαριστικό του 2014 στο φορέα εκτέλεσης  του έργου υπάρχει το απαράδεκτο «κλείδωμα» της δήλωσης του δικαιούχου. Έτσι στερείται ο δικαιούχος το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής φορέα. Ο δικαιούχος πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει το δικαίωμα επιλογής φορέα κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες του , μετακίνηση, εξυπηρέτηση και το βασικότερο τον τιμοκατάλογο του έργου.

Παρακαλούμε να αποσυρθεί η εντολή κλειδώματος έτσι ώστε ο κάθε δικαιούχος να προσέρχεται απρόσκοπτα και ελεύθερα στο φορέα επιλογής του.

Δεύτερο Θέμα:  «απόδοση συνδεδεμένης ενίσχυσης στους βαμβακοπαραγωγούς»

Οι βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης  στις αρχές Μαρτίου, όπως έχετε δεσμευθεί με την ομιλία σας στην Λάρισα, το οποίο θα συμβάλει κατά πολύ στη ρευστότητα των αγροτών και θα τους βοηθήσει άμεσα στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου .

Γνωρίζουμε όλοι μας  ότι το ποσό της συνδεδεμένης /στρέμμα έχει άμεση σχέση με τα πόσα πραγματικά στρέμματα θα αναγνωριστούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Λόγω όμως των πολλών βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, προέκυψαν προβλήματα συλλογής σε πολλούς παραγωγούς οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο των κιλών για να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε να λάβετε  σοβαρά  υπ’ όψη την εκτίμηση ζημιάς από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποκλείσουμε τις μηδενικές παραδόσεις  και να μην μοιραστούν χρήματα σε άτομα που δεν το δικαιούνται. Εάν και εφ’ όσον τα στρέμματα που θα μπουν είναι ανεξέλεγκτα τότε γκρεμίζουμε από μόνοι μας το κίνητρο της ποιότητας και της σωστής παραγωγής.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το θέμα της βαμβακοκαλλιέργειας για τη χώρα μας είναι ένα μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο και χρειάζεται από όλους μας προστασία ,έλεγχο και κανόνες για να έχει και την ανάλογη αναπτυξιακή συνέχεια”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ