ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 

βάκηΕρώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για την κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού για τους σπουδαστές του τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:  

“Εσχάτως στο ΤΞΓΜΔ έχει προκύψει ζήτημα μείζονος σημασίας με την ουσιαστική κατάργηση του εξαμήνου άσκησης των φοιτητών του Τμήματος στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα από την ίδρυση του Τμήματος είχε προβλεφθεί η ένταξη στο Πρόγραμμα Σπουδών υποχρεωτικής και πλήρως επιχορηγούμενης εξάμηνης άσκησης / φοίτησης σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Με τη δυσερμήνευτη υπ. αρ. 152841/Β1/4-12-2012 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3293/10.12.2012) το εξάμηνο στο εξωτερικό φαίνεται να γίνεται προαιρετικό, ενώ εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό, και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βαρύνεται με τις δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 21/11/2014 αποφασίστηκε με αυθαίρετο τρόπο η πίστωση μηδενικού ποσού στο εξάμηνο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το υπό κατάργηση Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Πρόκειται για defacto κατάργηση του εξαμήνου στο εξωτερικό, η οποία οδηγεί στην υποβάθμιση των προσφερόμενων σπουδών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τί προτίθεται να πράξει για την διασφάλιση του εξαμήνου άσκησης στο εξωτερικό για όλους τους φοιτητές, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, καθώς και για τη μη θεσμοθέτηση πτυχίου μετάφρασης δύο ταχυτήτων;”

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ