Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΚΟΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ Ε.Ε- ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Με αιχμές κατά της δημοτικής αρχής και του Στ. Μπένου  η σημερινή συν. τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπαναλαμβάνοντας τη θέση της παράταξης πως ο «οδικός χάρτης» για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας είναι κομμένος και ραμμένος στις στρατηγικές κατευθύνσεις Ε.Ε και κεφαλαίου με στόχο το κέρδος, αλλά και αιχμηρός απέναντι στον πρόεδρο του «Διαζώματος» Σταύρο Μπένο  εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής της Λαϊκής  Συσπείρωσης και βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με το θέμα που απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο Μπένος  έκανε τον  θιγμένο και τον παρεξηγημένο», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση Λαμπρούλη που μίλησε για «… ντίλερ χορηγιών (ίδρυμα Νιάρχου)και αρχαία μνημεία υπό προστασία».

Αναλυτικά η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως παρουσιάστηκε σήμερα έχει ως εξής:

Όταν οραματίστηκε το έργο της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου η δημοτική αρχή του αείμνηστου κομμουνιστή δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη, έμοιαζε απλησίαστο όνειρο για πολλούς. Κι όμως με επιμονή και διεκδίκηση και φυσικά κόντρα στα κελεύσματα της εποχής κατάφερε να αποκαλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αρχαίου μνημείου. Αυτό επετεύχθη από την τότε δημοτική αρχή των κομμουνιστών, όχι γιατί συμβιβάστηκε με τις δυσκολίες, αλλά γιατί συγκρούστηκε με «τον ρεαλισμό» του κεφαλαίου της εποχής και σίγουρα δεν είχε ως γνώμονα την «δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο «οδικός χάρτης» για το Αρχαίο Θέατρο που παρουσιάστηκε από την δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015  στο δημοτικό συμβούλιο, είναι κομμένος και ραμμένος στις στρατηγικές κατευθύνσεις Ε.Ε.- κεφαλαίου και αφορά τον 4ο πυλώνα καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, τον τουρισμό. Έχοντας ως γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος η πρόταση κινείται  στο εξής πλαίσιο. Πως το Αρχαίο Θέατρο θα γίνει άμεσα επισκέψιμο (εισιτήρια) και λειτουργικό (παραστάσεις) για να είναι ανταποδοτικό (βλέπε έσοδα) και να λειτουργήσει ως «δυναμικό χαρτί» για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μια πρόταση η οποία συνδυάστηκε με την δέσμευση ότι ο δήμος θα «βάλει το χέρι στην τσέπη», φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών και απαλλάσσοντας την κεντρική διοίκηση, δηλαδή την κυβέρνηση, από τις ευθύνες της, παραδίδοντας την διαχείριση σε ιδιώτες, μέσω χορηγών και ΜΚΟ.

Αυτό εξάλλου ανέπτυξε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΜΚΟ «Διάζωμα» κ. Μπένος. Περιέγραψε πως οι ΜΚΟ δίνουν τα «φώτα τους» (λέγε με ‘’πολιτιστικές διαδρομές’’) ως ντίλερ χορηγιών (ίδρυμα Νιάρχου) και ευρωπαϊκών κονδυλιών (λέγε με ‘’εδαφική χωρική επένδυση’’), αναλαμβάνοντας την διαχείριση σε μια σειρά από αρχαία μνημεία της χώρας που παίρνουν υπό την «προστασία» τους. Ένα πρόγραμμα το οποίο έχει υιοθετήσει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δια στόματος υπουργού κ. Ξυδάκη κατά την εξαγγελία των προγραμματικών δηλώσεων. Μάλιστα ο κ. Μπένος ανέπτυξε τους βασικούς άξονες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ενίσχυση από το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) και είναι: 1ον Οι «Συνέργειες» με φορείς εκτός κράτους (βλέπε συμπράξεις με ιδιώτες, ΝΠΙΔ, ΜΚΟ κτλ), 2ον Να υπάρχει άμεση απόδοση των επενδύσεων στην οικονομία (βλέπε ανταποδοτικότητα και κέρδη για το κεφάλαιο) 3ον η βιωσιμότητα αυτών των μνημείων (λειτουργικά έξοδα) να μην αποτελούν βραχνά για το κράτος. Μάλιστα ο πρόεδρος του «Διαζώματος» έκανε τον «θιγμένο» και τον «προσβεβλημένο», ανακαλύπτοντας προσωπική επίθεση, η οποία φυσικά ουδέποτε υπήρξε,  όταν αποκαλύφθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πέτρο Κρίκη η κοινή σύμπλευση δημοτικής αρχής και ΜΚΟ, που με παρόμοιες δράσεις και με όχημα τον εθελοντισμό, ξεδιπλώνουν την κυρίαρχη πολιτική Ε.Ε.- κεφαλαίου.

Η πλήρης απουσία διεκδικητικού πλαισίου από το κράτος για την ολοκλήρωση της αποκάλυψης του αρχαίου μνημείου και η αποδοχή της πολιτικής των μνημονίων και τη λιτότητας για το λαό, ήταν ένα ακόμη κοινό σημείο των εισηγήσεων όλων των άλλων παρατάξεων όπως και των Βουλευτών που παρευρέθηκαν (κ.κ. Βαγενά, Διώτη, Κέλλα, Μπαργιώτα, Κόκκαλη). Μάλιστα υπήρξαν και εισηγήσεις (κ. Σαμουρέλης) προς τη μεριά του δημάρχου για επιβολή «προαιρετικού» τέλους 12ευρώ το χρόνο σε κάθε ρολόι της ΔΕΥΑΛ για το σκοπό αυτό, κάτι που η δημοτική αρχή απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, καθώς συνεχίζει να υλοποιεί προηγούμενη απόφαση της δημοτικής αρχής Τζανακούλη, όπου ανάλογο ποσό (4%) από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ πηγαίνει για το Αρχαίο θέατρο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει υπόθεση του λαού της πόλης η πλήρης ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου. Μονάχα η κινητοποίηση του λαού μπορεί να πιέσει για να επιτευχθεί λύση με ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου και όχι να πλασάρετε στις ΜΚΟ και στους χορηγούς, καλώντας τον Λαρισινό λαό να το πληρώσει. Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων αποτελεί κοινωνική κληρονομιά και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται και να αναδεικνύεται από το κράτος. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:

  • Να δοθούν από την κυβέρνηση οι παρακρατημένοι πόροι 1εκ ευρώ που λόγο μνημονίου περικόπηκαν από το αρχικό ποσό (3εκ ευρώ) χρηματοδότησης του έργου.
  • Να διεκδικηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο όλα τα απαιτούμενα ποσά για τις απαλλοτριώσεις των ακινήτων στην Ανατολική και Δυτική πάροδο, για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου και των βοηθητικών χώρων.
  • Να χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο πολιτισμού όλες οι απαραίτητες μελέτες που εκπονούνται (σκηνικό οικοδομήματος, τείχος σκηνής, 2500 επιγραφών, αποκατάσταση ελληνιστικής μορφής κτλ.).
  • Να γίνει επισκέψιμο μετά την αποπεράτωση και των τελευταίων υποστηρικτικών έργων, με συμβολικό αντίτιμο, με δωρεάν είσοδο για μαθητές και νεολαία και δωρεάν είσοδο για όλους μια μέρα την εβδομάδα.
  • Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών στην διαχείριση. Η ευθύνη της λειτουργίας και της συντήρησης να βαραίνει το κράτος, με τα αναγκαία κονδύλια και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τέλος δεν είμαστε αντίθετοι αφού δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις της επιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια του μνημείου, να είναι και λειτουργικό, ανοιχτό στην λαϊκή τέχνη, με παραστάσεις υψηλής αισθητικής, και με σκοπό την πολιτιστική – μορφωτική ανάπτυξη  του λαού. Μ’αυτό τον τρόπο να διευκολυνθεί η πρόσβαση του λαού στο αρχαίο θέατρο και σε άλλα μνημεία της πόλης, στις βιβλιοθήκες, στην πινακοθήκη, στις συναυλίες και γενικότερα στην πολιτιστική δραστηριότητα, με την καθιέρωση φτηνού εισιτηρίου, δωρεάν εισόδου για την νεολαία, τους άνεργους, τους καλλιτέχνες κτλ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο πάλης καλούμε να στρατευτούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Λάρισας, για να σταματήσει οριστικά η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους και να αντιμετωπίζεται ως περιττή πολυτέλεια για τους πολλούς. Ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό, όπου ιδιοκτήτες του θα είναι οι πραγματικοί δημιουργοί του.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ