ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ

ΠΟΊΗΣΗΤο πνευματικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ποίησης οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015 στο Χατζηγιάννειο και ώρα 8μμ.

Θα μιλήσει ο κ. Γιάννης Ζαρογιάννης, φιλόλογος-δρ. φιλολογίας, με θέμα: «Σύντομη Αναφορά στην Ποίηση».

Στην συνέχεια οι εκπαιδευτικοί κ. Ελένη Διβάνη, Δέσποινα Καλπακίδου, Δημήτρης Κατσαούνης και Δέσποινα Πατσιατζή θα απαγγείλουν ποιήματα νεοελλήνων ποιητών.

Την εκδήλωση θα κλείσει η ορχήστρα του Πνευματικού Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών, η οποία θα αποδώσει 14 τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Την ορχήστρα αποτελούν οι : Αν. Αγραφιώτη, Δ. Κατσαούνης, Χρ. Κοτσίδας, Κ. Κουτές, Μ. Ντάλλας, Δ. Πασιατζή, Π. Ρεμπάπης, Στ. Σταμελόπουλος, Θ. Τζιουργκάνος και Ν. Χατζής.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η κ. Βασιλική-Μάνδαλου, φιλόλογος-συγγραφέας.

Η ποίηση σήμερα τείνει να απαξιωθεί, δεν εκδίδεται και δεν έχει βήμα, για να ακουστεί. Και όμως η Ελληνική Ποίηση έχει φτάσει από την αρχαιότητα ήδη σε μεγάλα ύψη. Το ότι και στη νεότερη εποχή η Ελληνική Ποίηση βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο φαίνεται από τα δυο βραβεία Νόμπελ που δόθηκαν, το ένα στο Σεφέρη (1963) και το άλλο στον Ελύτη (1979).

Ο όρος  «ποίηση»  είναι Ελληνικός. Κατά τον Αριστοτέλη, η ποίηση είναι  «μίμηση» ανθρώπινης πράξης, δηλ. της ίδιας κοινωνικής πραγματικότητας. Συγγενεύει με την  «τέχνη», την παραγωγική δραστηριότητα του τεχνίτη. Διαφέρει όμως από τη χειρονακτική τέχνη, αλλά και από την ιστορία, γιατί συνδέεται με την έννοια του πιθανού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ