ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΟΤΑΜ

ποταμιΤην ώρα που με συντονισμένες ενέργειες του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών η Τουρκία αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση αποσύροντας τη ΝΟΤΑΜ για δέσμευση επί δεκάμηνου του μισού Αιγαίου, το Ποτάμι που από χθες που είχαμε την πρόκληση, δεν εκδήλωσε καμία αντίδραση για την προκλητική ενέργεια της Αγκυρας, θυμήθηκε σήμερα κατόπιν εορτής, να εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας σύγκληση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και συμβουλεύοντας την κυβέρνηση να μην έχει αντιπαραθέσεις με τους εταίρους.

Διαβάστε την εκτός τόπου και χρόνου ανακοίνωση:

“Για άλλη μια φορά, η Τουρκία αγνοεί τους, αποδεκτούς από όλη τη διεθνή κοινότητα, διεθνείς κανόνες. Προσβάλλει έτσι όχι μόνο τους γείτονές της αλλά και κάθε έννοια δικαίου θέτοντας, παράλληλα, σε πραγματικό κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια στο Αιγαίο αλλά την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Κι αυτό προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο κρίνοντας οτι η συγκυρία την βοηθάει.

Η ελληνική κυβέρνηση σωστά κατήγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, την πρωτοφανή και αλαζονική πρωτοβουλία της Τουρκίας να “δεσμεύσει”, για δέκα μήνες, το κέντρο του Αιγαίου για τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Έχουμε πει ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για μικροπολιτική και εσωτερική κατανάλωση. Χρειάζονται υπευθυνότητα και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση κι αυτό απαιτεί έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Απαιτούνται επίσης κινήσεις που θα ενδυναμώνουν τη διεθνή θέση της χώρας κι όχι κινήσεις  που θα την φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους πραγματικούς συμμάχους της.

To Ποτάμι ζητεί την άμεση συγκρότηση και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Υπουργό Εξωτερικών.

Επαναφέρει επίσης την πρόταση του για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των Πολιτικών Αρχηγών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ