ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ, ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ

Ανακοίνωση της Οικολογικής Θεσσαλίας για την 105η επέτειο από τον ξεσηκωμό στο Κιλελέρ

οικοθεσ1Με τη συμπλήρωση, φέτος, των 105 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ, και μέσα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική πραγματικότητα ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει να αγωνίζεται για την επιβίωσή του. Το αγροτικό ζήτημα παραμένει πάντα επίκαιρο, με πλήθος προβλημάτων να συνεχίζουν να υφίστανται και να διογκώνονται στην ελληνική ύπαιθρο,

με τους μεγάλους κινδύνους για την αγροτική γη και τον πληθυσμό της να υφίστανται, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι, κερδίζουν πολλά, εξακολουθώντας να εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα των αγροτών.

Προβλήματα οργάνωσης, έλλειψη εθνικής και περιφερειακής αγροτικής πολιτικής, κατάρρευση των συνεταιριστικών δομών, δυσβάσταχτα καλλιεργητικά κόστη και φορολογία, ανυπαρξία δημόσιου πιστωτικού φορέα, γεωπολιτικές συγκρούσεις κι ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον απειλούν για μια ακόμη φορά τον γεωργικό κλήρο και το μέλλον της αγροτιάς.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, η λύση μπορεί να διεκδικηθεί μόνο μέσα από την μαζική συμμετοχή και την κοινή, συλλογική δράση. Η σημερινή ημέρα μνήμης, όπως και κάθε φορά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι μπορεί να πρέπει είναι και η αφετηρία για μια νέα θεώρηση του αγροτικού ζητήματος, που θα έχει ως βάση τον συνεργατισμό, την οικογενειακή γεωργική εκμετάλλευση, την οικολογική προσέγγιση και την βιολογική γεωργία, την πολυλειτουργικότητα, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τις τοπικές ποικιλίες, τη διασύνδεση παραγωγού-καταναλωτή, την αντίσταση στις πιέσεις των πολυεθνικών για μεταλλαγμένα και πατενταρισμένες ποικιλίες, εν τέλει την απόδοση του αγροτικού εισοδήματος εκεί που ανήκει, στον Θεσσαλό αγρότη και στις αγροτικές κοινωνίες.

Ως Περιφερειακή κίνηση «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του Κιλελέρ και παλεύουμε για μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα και για βιώσιμες σχέσεις των αγροτικών και αστικών περιοχών. Λέμε όχι σε κάθε σύγχρονη τσιφλικοποίηση του Θεσσαλικού κάμπου, καθώς θεωρούμε πως ο αγροτικός τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την βάση για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και επειδή πιστεύουμε πως οι αγρότες θα είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, που θα καθορίσει το μέλλον της Θεσσαλικής υπαίθρου, δεσμευόμαστε ως «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» πως θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε δίκαιο αίτημα και πρωτοβουλία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ