ΈΝΑ ΚΑΦΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ

KAFE1Αν κινηθείς πάνω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεις ότι η μορφή της πόλης αλλάζει ελαφρά και αποκτά περισσότερο το χαρακτήρα της γειτονιάς. Μικρά μαγαζάκια, μπακάλικα, σχολεία-και πάει λέγοντας. Μόνο σε μια τέτοια περιοχή θα ταίριαζε ένα καφέ όπου θα μπορούσες να μάθεις παράλληλα να δημιουργείς όμορφα πράγματα με τα χέρια σου. Στο «Κουμπί coffee & crafts» πηγαίνεις για καφέ και φεύγεις φορτωμένος με δώρα για τους φίλους σου.

Το καφέ αυτό δεν είναι άλλο από το «Κουμπί coffee & crafts», δημιούργημα της μουσικοπαιδαγωγού Ανθής Χρυσοπούλου και της δημοσιογράφου Δήμητρας Κεχαγιά. «Το ξεκινήσαμε από την κοινή μας ανάγκη να κάνουμε κάτι επαγγελματικό, συνδυάζοντάς το όμως παράλληλα με πράγματα που μας αρέσουν». Η Δήμητρα διαχειρίζεται την επικοινωνία και την προβολή, ενώ η Ανθή, που έχει το crafting ως χόμπι της και έκανε σχετικά μαθήματα ούτως ή άλλως, ασχολείται με το κομμάτι αυτό. «Ως προς το καφέ, καμιά δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία από χώρους εστίασης, αλλά το ανακαλύπτουμε και οι δυο στην πορεία»!

Τι μπορεί δηλαδή κάποιος να μάθει κάνει στο «Κουμπί»; Πολλά και ποικίλα πράγματα-σχεδόν κάθε μέρα υπάρχει και μια διαφορετική επιλογή. Πλέξιμο, κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ, πάνινες κούκλες, εκμάθηση ραπτομηχανής, κοφτό κέντημα, βελονάκι, ράψιμο. «Οργανώνονται σεμινάρια με συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά. Βγάζουμε ένα μηνιαίο πρόγραμμα στο Facebook, το οποίο το αναρτούμε και στο καφέ και το στέλνουμε με e-mail σε όσους ενδιαφέρονται. Τα σεμινάρια αυτά είναι συνήθως μηνιαία, γίνονται πρωί και βράδυ και μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει άπαξ ή να ολοκληρώσει έναν κύκλο τεσσάρων συναντήσεων. Μπορεί επίσης να έρθει στις ελεύθερες συναντήσεις εκτός των σεμιναρίων.

KAFE2Από όλα αυτά, κάποια είναι δωρεάν και κάποια έχουν συμμετοχή. Οι τιμές κυμαίνονται περίπου από 7-8 ευρώ η συνάντηση έως 45 ευρώ ο κύκλος». Για να πάρεις μια ιδέα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτόν τον μήνα τρέχουν σεμινάρια πλεξίματος, κόμικς, κατασκευής κοσμημάτων από δέρμα, μέταλλο και σύρμα και το ατελιέ ύφασμα, το οποίο το κάνει η ίδια η Ανθή. «Με βασικό υλικό το ύφασμα, και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ραπτικής, φτιάχνουμε κοσμήματα, κούκλες, αξεσουάρ, δισδιάστατες συνθέσεις (κολλάζ), μαθαίνοντας διαφορετικές και πρωτότυπες τεχνικές που μπορούμε να  αξιοποιήσουμε σε δεκάδες εφαρμογές».

Πέρα από τα σεμινάρια όμως, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του εξοπλισμού (ραπτομηχανές, επενδυτές κουμπιών-μηχανές δηλαδή που ντύνουν κουμπιά, μηχανές που κόβουν με μήτρες υλικά σε διάφορα σχήματα και ούτω καθεξής) από τον κάθε επισκέπτη, ακόμα και εκτός οργανωμένων συναντήσεων. Μία πολύ ωραία ιδέα είναι τα craft kits, που υπάρχουν έτοιμα στο καφέ.

«Πρόκειται για σακουλάκια που περιέχουν προετοιμασμένα τα υλικά για να φτιάξει κάποιος κατασκευές και χειροτεχνίες που τις σχεδιάζουμε εμείς.

Έτσι, μπορεί να το αγοράσει και να φτιάξει ένα δωράκι ενόσω πίνει τον καφέ του-και πάντα εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε τυχόν απορίες και να βοηθήσουμε στην κατασκευή αν χρειαστεί. Και φυσικά μπορεί κανείς ακόμα και να φέρει τα υλικά του και να δουλέψει εδώ, πίνοντας απλά έναν καφέ.

Ή και να κάνει μόνο το τελευταίο»! Οι πολύ χαμηλές τιμές και το γεγονός ότι στο καφέ απαγορεύεται το κάπνισμα καθιστούν όλες αυτές τις επιλογές ακόμα πιο ελκυστικές.

Και πού θεωρούν ότι οφείλεται η μεγάλη ανταπόκριση που έχει αυτό που κάνουν; «Υπάρχει μια επιστροφή στο να κάνουμε πράγματα μόνοι μας. Είχαμε μπουχτίσει από το τέρμα καταναλωτικό και μάταιο. Το crafting και η έμφαση στη χειροτεχνία και στην κατασκευή υπήρχαν από παλιά στο εξωτερικό-και σιγά σιγά πλέον ήρθαν και εδώ.

Συμβάλλει και η οικονομική κρίση, ο κόσμος προτιμά να φτιάξει κάτι, είτε για τον ίδιο είτε για δώρο, από το να το πληρώσει πολύ ακριβά. Κυρίως όμως πιστεύουμε ότι γίνεται γιατί πιέζεται ο κόσμος και αναζητά διεξόδους. Και το να φτιάχνεις πράγματα με τα χέρια σου είναι μία καλή διέξοδος. Όσοι έρχονται στα μαθήματα, μάς λένε ότι αποτελούν ψυχοθεραπεία για αυτούς.

Με το να φτιάχνεις κάτι δημιουργικό με τα χέρια σου ξεχνιέσαι και παίρνεις μεγάλη ικανοποίηση και ηρεμία από την αίσθηση ότι κάτι κάνεις».

popaganda.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com