ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ: Ο ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΞΩ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΟ GREXIT  

ΧΑΡΔΟΎΒΕΛΗςΝαι, έκανα τις μεταφορές αυτές, είπε μιλώντας στο Star o πρώην υπουργός. Είναι χρήματα που έχω δηλώσει, έχουν φορολογηθεί, τόνισε ο πρώην υπουργός. Το έκανα για ασφάλεια, καθώς έχω ένα παιδί που σπουδάζει στο εξωτερικό και ένα ακόμη που ήθελα να διασφαλίσω, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

“Έκανα τις μεταφορές από το σπίτι μου και για να είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα πάνε εκεί που θέλω έκανα πολλές μεταφορές μικρών ποσών για να μπορώ να κάνω έλεγχο.” Με αυτά τα λόγια δικαιολόγησε και τις πολλές μικρές καταθέσεις ο πρώην υπουργός.

Στο ερώτημα πως είναι δυνατό να προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση ένας πρώην υπουργός και πρώην σύμβουλος επί οικονομικών του πρωθυπουργού ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως την περίοδο εκείνη δεν κατείχε καμία ανάλογη θέση και έδρασε όπως θα δρούσε κάθε απλός πολίτης.

ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ

Δυστυχώς γίνεται κατανοητό ότι απέναντί μας βρίσκεται ένας άνθρωπος με απύθμενο θράσος ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, αν και ήταν από αυτούς που κινούσαν τα νήματα της ελληνικής οικονομίας έχοντας νευραλγικές θέσεις είτ στις κυβερνήσεις είτε στις τράπεζες, έπαιζε με το ενδεχόμενο του Grexit. Μια ματιά στο βιογραφικό του μπορεί εύκολα να μας πείσει ΄ότι δεν πρόκειται για έναν απλό πολίτη, όπως θέλει να εμφανίζεται:

Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής της σχολής Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Υπήρέτησε ως Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος το διάστημα Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2015. Διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος , Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK (2005-2011, 2012-2014). Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012) χρημάτισε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley της Καλιφόρνιας (1983) και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard της Μασαχουσέτης (1978).

Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University της Νέας Υερσέης (1989-1993). Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Έχει υπάρξει πρόεδρος και έπειτα μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπός της στο EBF-EMAC (έως 05/2014) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ (2012-2014).

Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων των American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, «Applied Econometrics Rankings: 1989-1995», Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ