Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η θεατρική παράσταση «Κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βούζα από την πρώτη θεατρική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Η παράσταση γέμισε και τις δύο ημέρες (7 και 8 Μάρτη) που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου.
Κατά τη διάρκεια του έργου ο κόσμος γέλασε αλλά και συγκινήθηκε, ενώ στο τέλος έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα.
Πριν την έναρξη της παράστασης ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΝΛ, σας καλωσορίζω στην αποψινή θεατρική παράσταση με το έργο «Κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου, που θα μας παρουσιάσει η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το ΕΚΝΛ με συναδέλφους-σσες εργαζόμενους και άνεργους, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε εξ’ αρχής για την αξιέπαινη προσπάθεια τους. Να ευχαριστήσουμε επίσης όλους τους άλλους συναδέλφους που βοήθησαν (τους μουσικούς, τους τεχνικούς από το Θ.Θ, τους οικοδόμους και όλους όσους βοήθησαν), ώστε να γίνει πράξη αυτή η παράσταση, κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς και την διευθύντρια του 4ου Δ.Σ κ. Μπαλαμπέκου, για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας που βρισκόμαστε.
Η ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΝΛ, σε αντίθεση με τις ξεπουλημένες πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ, άλλων Ε.Κ και Ομοσπονδιών, είναι σταθερά προσανατολισμένη στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, μέσα από τα σωματεία που πρέπει να ανήκει ο καθένας-καθεμιά, για όλα τα προβλήματα, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, στην Ε.Ε και την εργοδοσία.
Από την διεκδίκηση του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, την λήψη μέτρων στήριξης των ανέργων και των απλήρωτων, της αναπλήρωσης των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που μας αφαίρεσαν από το 2009 και μετά, για νέες κατακτήσεις, έως την διεκδίκηση δωρεάν πρόσβασης για όλους στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό και αθλητισμό, στις διακοπές και στην ψυχαγωγία, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Βεβαίως δεν αρκείται σ’ αυτά. Αναπτύσσει μια αξιόλογη δράση ταξικής αλληλεγγύης προς τους ανέργους και άλλους συναδέλφους που υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης, με την οργάνωση δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές παιδιά ανέργων, εκδηλώσεις για τα παιδιά και γλέντια στις γιορτές, διανομή τροφίμων, αλλά και διεκδικήσεις για να μην κόβεται το ρεύμα, το νερό, το αέριο, για να έχουν νοσηλεία.
Χωρίς να διαθέτει τα οικονομικά και τεχνικά μέσα, αναπτύσσει και μια προσπάθεια πολιτιστικής παρέμβασης και δημιουργίας, όπως με την συγκρότηση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας που θα μας παρουσιάσει το έργο «Κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία του συναδέλφου Δ. Βούζα.
Θέλουμε ταυτόχρονα με τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη, να δίνουμε μια δυνατότητα ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας σε συναδέλφους μας που έχουν τέτοια διάθεση. Να δίνουμε και μια δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο θέατρο και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες με ουσιαστικό περιεχόμενο, που ψυχαγωγούν και αναδεικνύουν θετικές αξίες της τάξης μας και της τέχνης, την ώρα που πολλές οικογένειες εργαζομένων και ανέργων δεν μπορούν να πάνε θέατρο, να έχουν θεατρική και μουσική παιδεία, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις τέχνες, στον αθλητισμό, να κάνουν διακοπές, τουρισμό, γιατί και αυτές οι ανάγκες αποτελούν στο σύστημα που ζούμε εμπόρευμα που αδυνατούν να το πληρώσουν.
Το θεατρικό έργο «Κουραμπιέδες» που θα μας παρουσιάσουν οι συνάδελφοι της θεατρικής ομάδας του ΕΚΝΛ, αποτελεί μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα που γράφτηκε το 1978 και αναδεικνύει την εικόνα του εργαζόμενου που διαμόρφωνε το σύστημα στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης από τους αστούς, ο στρεβλός καταναλωτισμός, η ιδεολογική και πολιτισμική σύγχυση της εποχής, η πτώση των ηθικών αξιών μπρος στην πλάνη της αναζήτησης «μιας καλύτερης ζωής» και στο χτίσιμο ενός ουτοπικού μέλλοντος σε σαθρά θεμέλια αποτελούν τα κεντρικά θέματα του έργου. Αναδεικνύει το πόσο μπορεί να εξευτελιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να συμβιβαστεί και να υποκύψει ο άνθρωπος στον αγώνα του για ένα καλύτερο μέλλον. Σε τι αδιέξοδα οδηγείται. Τι ιδέες εγκαταλείπει. Ποιο είναι το τίμημα που πληρώνει.
Θεωρούμε ότι αυτά είναι επίκαιρα και σήμερα και πηγή προβληματισμού για να πάψει να δέχεται κάθε εργαζόμενος αυτή τη μίζερη ζωή που μας επέβαλαν με ανεργία, φτώχεια και σκυμένο το κεφάλι, να μην αποδεχθούμε να ζούμε με τα ψίχουλα, αλλά να διεκδικήσουμε οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας, την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας και φυσικά την δωρεάν πρόσβαση όλων στον πολιτισμό και τις τέχνες, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που εμείς πρέπει να φτιάξουμε».