ΕΤΣΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΕΡΤ

ERTΑνέβηκε στο opengov για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την καινούρια ΕΡΤ το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη. Σταχυολογήσαμε 10 από τα πιο σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου και σας τα παρουσιάζουμε:

1) Επανέρχεται το όνομα ΕΡΤ. Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.

2) Θα περιλαμβάνει τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς (πανελλαδικούς ή περιφερειακούς) σταθμούς, Μουσικά Σύνολα και Χορωδία, sites. Ασαφής ακόμα ο αριθμός τους, θα καθοριστούν με απόφαση του ΔΣ.

3) Θα προβάλλει τις διεργασίες της Βουλής. Επομένως, τι χρειάζεται το κανάλι της Βουλής πλέον;

4) Η ΕΡΤ θα είναι η ιδιοκτήτρια του αρχείου της (και όχι οποιοδήποτε υπουργείο Οικονομικών).

5) Το ανταποδοτικό τέλος ορίζεται στα τρία ευρώ (το οποίο θα αναπροσαρμόζεται αν χρειαστεί). Απαλλάσσονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

6) Θα διοικείται από επταμελές ΔΣ το οποίο θα απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τρία μέλη ειδικών γνώσεων και πείρας (πτυχιούχοι ΑΕΙ απαραιτήτως) και δύο μέλη-εκπρόσωπους των εργαζομένων της ΕΡΤ. Η θητεία όλων τους θα είναι τριετής με το δικαίωμα ανανέωσής της για μία μόνο φορά. Το πρώτο ΔΣ που θα οριστεί θα έχει θητεία ενός έτους.

7) Καταργείται το Εποπτικό Συμβούλιο, ο έλεγχος της ΕΡΤ θα γίνεται από το ΕΣΡ. Ορίζονται συμβούλια κοινωνικού ελέγχου του προγράμματος από ακροατές, εθελοντές, τηλεθεατές, συλλογικότητες κτλ.

8) Θα υπογραφούν συμβάσεις εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Θα προσλαμβάνεται και προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής. Εξωτερικές παραγωγές επιτρέπονται μέχρι το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΡΤ.

9) Επανέρχονται όλοι οι εργαζόμενοι της «παλιάς» ΕΡΤ, της 11ης Ιουνίου, που διατηρούσαν συμβάσεις αορίστου χρόνου (θα ρυθμιστούν τα όποια οικονομικά θέματα προκύψουν). Αποκλείονται οι ειδικοί σύμβουλοι, το Προσωπικό ειδικών Θέσεων, όσοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν (πρέπει να το γνωστοποιήσουν σε 20 μέρες), όσοι δεν εμφανιστούν, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και όσοι κατέθεσαν ήδη τα χαρτιά τους για σύνταξη. Όσοι είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου με τη ΝΕΡΙΤ προσλαμβάνονται στην ΕΡΤ.

10) Τα νεκροταφεία δεν θα πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος, το αναφέρει ρητώς το νομοσχέδιο. Αυτό δεν το συζητάμε καν!

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ