ΤΟΥ ΤΖΑΡΤΖΑΝΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΤΟ 2ο ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

page_1Το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας «του Τζαρτζάνου τα παιδιά» που εκδίδουν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου «Αχιλλέας Τζάρτζανος» ήδη κυκλοφορεί. Είναι ένα φύλλο το οποίο έχει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ένα δεύτερο, μικρότερης έκτασης για το Καρναβάλι του Τυρνάβου.

Περιέχει επίσης θέματα σχετικά με την υγεία, συμβουλές για τους γονείς, ρεπορτάζ από τις ποικίλες δραστηριότητες του σχολείου και του πολύ δραστήριου συλλόγου γονέων, ιδέες για παραδοσιακές κατασκευές (χαρταετού, μάρτη), σελίδες για τα αδέσποτα, βιβλιοκριτική κλπ. Στο τεύχος αυτό ενεπλάκησαν  και ανταποκριτές από τα άλλα τμήματα. Έτσι παιδιά της Γ’ γυμνασίου έγραψαν σε αυτό το τεύχος το χρονογράφημα και τη βιβλιοκριτική.

Είναι μια δουλειά απαιτητική, αλλά γίνεται με πολύ κέφι. Υπεύθυνη προγράμματος και λόγω προηγούμενης εμπειρίας στα ΜΜΕ είναι η καθηγήτρια Γαλλικών Σταματία Γεωργίου και συνεργαζόμενοι καθηγητές οι Δέσποινα Βαρδάκα, τεχνολόγος, Γιώργος Περήφανος, γεωλόγος και Θόδωρος Καλαμπούκας, γυμναστής.

Η εφημερίδα δημιουργήθηκε μετά από πρόταση των μαθητών του Α2 τμήματος, οι οποίοι είχαν την εμπειρία της δημιουργίας και έκδοσης εντύπου ήδη από το Δημοτικό Σχολείο. Αποφασίστηκε να έχει οικολογικό περιεχόμενο, χωρίς όμως να εξαιρεί τις υπόλοιπες δυνατότητες, να είναι ηλεκτρονική, ώστε να δίνει τη δυνατότητα του εμπλουτισμού με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες, αλλά και να μην εξαντλεί φυσικούς πόρους. Οι συντελεστές αποφάσισαν να την ονομάσουμε «Του Τζαρτζάνου τα παιδιά» προς τιμήν της μεγάλης προσωπικότητας των γραμμάτων την οποία τιμά το σχολείο και εντάχθηκε σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων. Η εφημερίδα βρίσκεται σε εκτυπώσιμη μορφή στο ομώνυμο ιστολόγιο στη διεύθυνση: http://protogymtyrnefimerida.blogspot.gr/p/blog-page_20.html

Είχε αποφασιστείι αρχικά να είναι 20σέλιδη, αλλά πάντα συγκεντρωνόταν περισσότερη ύλη. Το πρώτο τεύχος είχε 34 σελίδες και αυτό έφτασε αισίως τις 44.

Ήδη μαθητές και καθηγητές προετοιμάζουν το τρίτο και τελευταίο για φέτος τεύχος με αφιέρωμα στα ζώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα. Πρόσφατα εντάχθηκε το πρόγραμμα αυτό και ακόμη ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Α’ τάξης στο δίκτυο για την προστασία της άγριας πανίδας του ΚΠΕ Καρπενησίου.

Στόχος ήταν τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα οικολογίας, να μάθουν να βλέπουν με κριτικό μάτι το περιβάλλον τους (γειτονιά-πόλη-νομός-χώρα-κόσμος), να εντοπίζουν προβλήματα και να προτείνουν λύσεις, να κατανοήσουν την αξία της παράδοσης και του πολιτισμού και φυσικά να βελτιώσουν την ικανότητά τους στην παραγωγή γραπτού λόγου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ