Ν. ΠΟΥΤΣΙΑΚΑΣ: Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

DSCN5546Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της περιφερειακής κίνησης «Οικολογική Θεσσαλία» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που αποτελεί για αυτή θέμα πρώτιστης προτεραιότητας, ο επικεφαλής της Νίκος Πουτσιάκας πραγματοποίησε επισκέψεις στον ΟΑΕΔ Λάρισας και στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ανέργων «Ηλιαχτίδα».

Στον ΟΑΕΔ συναντήθηκε με την περιφερειακή διευθύντρια κα  Τσιούρβα και εργαζομένους και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις του Οργανισμού, καθώς και τα διάφορα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο της λειτουργίας τους.

Από τη συνάντηση προέκυψε η διαπίστωση ότι στις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ περιλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος διεκπεραιωτικών διαδικασιών, οι οποίες οφείλονται σε ελλείψεις κυρίως τυποποιημένων πληροφοριακών συστημάτων και οι οποίες έχουν ως συνέπεια να καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού χρόνου των υπαλλήλων και να λειτουργούν εις βάρος της υλοποίησης πιο αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων στο πλαίσιο αναζήτησης εργασίας.

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζεται από υποστελέχωση, αν λάβει κανείς υπόψη την αναλογία εργαζομένων και ωφελούμενων και μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων εκχωρείται σε ιδιωτικούς φορείς με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Η ανεργία παραμένει σε πάρα πολύ ψηλά επίπεδα και η ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΟΑΕΔ είναι αναγκαία και επιτακτική.

Όσον αφορά τον σύλλογο ανέργων «Ηλιαχτίδα», πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πρόεδρο κα Γαγάρα και συζητήθηκαν εκτενώς τόσο οι δράσεις του συλλόγου, όσο και οι προοπτικές περαιτέρω δραστηριοποίησης του.

DSCN5656(1)Είναι πολύ σημαντικό που η φιλοσοφία του συλλόγου είναι ενεργητική και έχει ως στόχο την εργασιακή δραστηριοποίηση με την κατασκευή και πώληση αντικειμένων προερχομένων, κυρίως, από επανάχρηση αντί της παθητικής αποδοχής των αλλοτριωτικών συμπτωμάτων της ανεργίας. Η εν λόγω δραστηριότητα, που είναι πραγματικά αξιέπαινη, λειτουργεί ταυτόχρονα και εμψυχωτικά για τα μέλη του συλλόγου και ανοίγει σοβαρές προοπτικές ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Η «Οικολογική Θεσσαλία» έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη την άποψη ότι στον κοινωνικό τομέα υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και πρέπει αυτές να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι επίσης πρέπει να γίνουν προσπάθειες και σε κάθε άλλον τομέα για τη δημιουργία νέων θέσεων και για την υποβοήθηση των ανέργων με κάθε τρόπο, είτε για να δημιουργήσουν κάποια επιχείρηση είτε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις στις οποίες θα απασχοληθούν οι άνεργοι.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει, έστω και με αργά, να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις και τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των ΤΟΠΣΑ και να προετοιμαστεί καταλλήλως για την αποτελεσματική υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, την προσεχή περίοδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ