ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΟΣΔΕ 2015

φωτογραφίαΜε εικοσιπέντε (25) συνεργεία στο νομό Λάρισας ,ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών  υποστηρίζει ενεργά τη διαδικασία αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για χιλιάδες παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη και τα πλήρως καταρτισμένα συνεργεία του Συνεταιρισμού  ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία, συγκεντρώνοντας και καταχωρώντας τις σχετικές πληροφορίες.

Σε εφαρμογή των απαιτήσεων της νέας ΚΑΠ και στη βάση της διαδικασίας που έχει ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Α/Σ Λαρισαίων Αγροτών, ως πιστοποιημένος φορέας, έχει αναλάβει να ολοκληρώσει αυτό το τόσο σύνθετο έργο, στοχεύοντας στην πλήρη διασφάλιση των παραγωγών και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων, άρα και του εισοδήματός τους, για την εξαετία 2015-2020.

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ, είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015. Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ. Στην συνέχεια, βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς.

Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων  υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις από τους παραγωγούς. Τέλος, αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων, καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια, υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη. Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας.

Σημαντικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι:

             ¨ολοι οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι επιβάλλεται το 2015 να κάνουν δήλωση καλλιέργειας γιατί είναι το νέο έτος αναγνώρισης νέων δικαιωμάτων μέχρι το 2020. Βάσει της έκτασης που θα δηλώσει, θα υπολογιστεί και η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων του και θα εφαρμοστούν στην συνέχεια οι κανόνες της σύγκλισης.

             Για να έχει γεωργός άμεση πρόσβαση στη βασική ενίσχυση του 2015, πρέπει να έχει υποβάλει  αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2013. Ειδάλλως, είναι πιθανόν να έχει πρόσβαση στη βασική ενίσχυση του 2015, εφόσον καλύπτει ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

             Η βάση για τον υπολογισμό της βασικής ενίσχυσης του 2015, είναι το ποσό των δικαιωμάτων που εισέπραξε το 2014.

■ Αν ο γεωργός ενεργοποίησε το 2014, το σύνολο των δικαιωμάτων του, αλλά εισέπραξε λιγότερα χρήματα για διάφορους λόγους (πχ. Ποινή), η μείωση αγνοείται και λαμβάνεται υπόψη το σύνολο.

■ Αν δεν υποβλήθηκε ενιαία αίτηση το 2014, δηλαδή ο γεωργός δεν ενεργοποίησε καθόλου τα δικαιώματα τα του, (ούτε ο ίδιος, ούτε ο ενοικιαστής των δικαιωμάτων του, αν υπήρχε), εισέρχεται στο 2015 με μηδενικό ποσό, το οποίο προφανώς αυξάνεται με τους κανόνες της σύγκλισης.

             Η ένταξη ενός αγροτεμαχίου σε μία από τις 3 αγρονομικές περιφέρειες (δενδρώδη και αμπέλια, μονοετή, βοσκότοποι) της νέας ΚΑΠ, καθορίζεται από τη θέση του στον χάρτη και την καλλιέργειά του το 2013. Αν π.χ. ένα αγροτεμάχιο είχε σωστό εντοπισμό και καλλιέργεια με αροτραία το 2013 και στη συνέχεια ο γεωργός φύτεψε δένδρα, το αγροτεμάχιο εντάσσεται στην περιφέρεια των μονοετών. Για να ενταχθεί στην κατηγορία των δένδρων, θα πρέπει το 2015 να σχεδιαστεί, στο θεματικό επίπεδο των δένδρων του 2013. Τα 3 θεματικά επίπεδα για το 2013 θα δοθούν αργότερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η αγρονομική περιφέρεια, είναι μια περιφέρεια, η οποία αποτελείται από όλα τα αγροτεμάχια με την αντίστοιχη καλλιέργεια. Προφανώς δεν είναι συνεχής σε όλη την χώρα και δεν ταυτίζεται πάντα με βάση τις ενότητες (ilots) και τον χαρακτηρισμό τους. Μπορεί π.χ. σε ένα βοσκοτοπικό ilot να υπάρχει ένα ελαιοτεμάχιο. Εφόσον υπήρχε και το 2013, αυτό ανήκει στην περιφέρεια των δένδρων. Σαν εκτάσεις των 3 περιφερειών υπολογίζονται μόνο οι επιλέξιμες εκτάσεις

             Το 2015 είναι η χρονιά κατά την οποία υπολογίζονται τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ. Μετά τη λήψη των δικαιωμάτων, προσθήκη έκτασης τα επόμενα, μετά το 2015,  χρόνια δεν αυξάνει τα δικαιώματα. Σε περίπτωση δήλωσης μειωμένης έκτασης τα επόμενα, μετά το 2015,  χρόνια επιφέρει τις ίδιες επιπτώσεις όπως και η προηγούμενη ΚΑΠ.

             Ο γεωργός μπορεί να αιτηθεί συνδεδεμένες ενισχύσεις, ακόμα και αν δεν δικαιούται βασική ενίσχυση.

Εφόσον σε κάποιο γεωργό υπολογισθούν  για το 2015 άμεσες ενισχύσεις με ποσό μικρότερο από 250 €, το ποσό αυτό δεν πληρώνεται. Αν υποβάλει αίτηση το 2016 και λόγω της σύγκλισης προκύψει ποσό  μεγαλύτερο από 250 €, τότε θα το εισπράξει. Αν κάποιος είναι δικαιούχος μόνο βασικής ενίσχυσης, με συνολική αξία <250€, ισχύει ο κανόνας “μη ενεργοποίηση για 2 συνεχόμενα έτη συνεπάγεται προσθήκη στο εθνικό απόθεμα”.

Δικαιολογητικά για Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης

Πρόκειται για μια κρίσιμη διαδικασία, ειδικά φέτος, που λόγω της εισόδου στη νέα ΚΑΠ και της κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς απ’ τις δηλώσεις που τώρα θα υποβληθούν θα εξαρτηθούν οι επιδοτήσεις καθ’ όλη την εξαετία 2015-2020. Υπενθυμίζουμε ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι συγκεκριμένα, παρατάσεις δεν θα δοθούν και όποιος δεν υποβάλει εμπρόθεσμη δήλωση θα χάσει τις επιδοτήσεις, ασχέτως αν καλλιεργεί εκτάσεις ή εκτρέφει ζώα.

. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

             Φωτοτυπία ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ 2014 Φωτοτυπία και των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας (ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ).

             Φωτοτυπία της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου Τράπεζας με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου του.

             Παραστατικά κατοχής ενοικιαζόμενων τεμαχίων ή τίτλους κατοχής για τα ιδιόκτητα (Συμβόλαια, Ε9 κλπ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ)

             Αντίγραφο του Μητρώου Αιγοπροβάτων Απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών.

ΓΙΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

             Αντίγραφο της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1 2015) και δικαιολογητικά για ποσά που προκύπτουν από εμπορικές ή μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέρια επαγγέλματα.

             Άδεια μετακίνησης προς θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) από όπου γίνεται η μετακίνηση (για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ).

             Άδεια μετακίνησης από θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) στον οποίο έχουν μεταβεί (για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ) .

             Βεβαίωση ασφαλιστικού ταμείου που να βεβαιώνει την ιδιότητα (για Δασεργάτες, Αλιεργάτες, Εργάτες γης, Μικροεπαγγελματίες, μόνιμους κάτοικους Δημοτικών ή Κοινοτικών Διαμερισμάτων πληθυσμού μέχρι 2.000 κατοίκων).

             Αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου ασφάλισης, πράσινο πιστοποιητικό του Οργανισμού Δήμητρα .

             Σε περίπτωση φιλοξενίας το Ε1 2015 του ιδιοκτήτη κύριας κατοικίας.

ΓΙΑ  ΒΙΟΛΟΓΙΚ Α

             Βεβαίωση ή Καλλιεργητικό Σχέδιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ