ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΑΕΛ ΧΑΝΕΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

19AMOUR-superJumboΈνα μίνι αφιέρωμα στον Μίκαελ Χάνεκε, θα κάνει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Λάρισας, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και την Τρίτη 17 Μαρτίου, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 7 μ.μ. και στις 9:30 μ.μ. θα προβάλλει την ταινία του μεγάλου Αυστριακού σκηνοθέτη “Λευκή κορδέλα” (2009) και την Τρίτη 17 Μαρτίου τις ίδιες ώρες την ταινία “Αγάπη” (2012), βραβευμένες αμφότερες με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.  Η νίκη του αυτή, κατέστησε τον Χάνεκε έναν από τους εφτά σκηνοθέτες που έχουν τιμηθεί δυο φορές με Χρυσό Φοίνικα (οι άλλοι έξι είναι οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Σοέι Ιμαμούρα, Λυκ και Ζαν Πιερ Νταρντέν, Αλφ Σιόμπεργκ, Μπιλ Όγκαστ και Εμίρ Κουστουρίτσα).

“Η Λευκή Κορδέλα” τιμήθηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας κι έλαβε δυο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, ενώ η ταινία “Αγάπη” έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την Εμμανουέλ Ριβά.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μίχαελ Χάνεκε είναι γνωστός για το θλιβερό ύφος και την αμφιλεγόμενη θεματολογία των ταινιών του, που πραγματεύονται συχνά τα προβλήματα των μοντέρνων κοινωνιών. Ο σκηνοθέτης έχει εργαστεί στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Εκτός από την ενασχόλησή του στον κινηματογράφο διδάσκει σκηνοθεσία στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Βιέννης, Ο Χάνεκε πιστεύει ότι οι ταινίες πρέπει να προσφέρουν στο θεατή περισσότερο χώρο για φαντασία και εσωτερικές αναζητήσεις.

Η Λευκή Κορδέλα

Παραγωγή: Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία – 2009

Διάρκεια: 144 Λεπτά

Υπόθεση:

Γερμανία, λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία σειρά ανεξήγητων γεγονότων διαταράσσουν την καθημερινότητα της κοινωνικής ζωής ενός προτεσταντικού χωριού. Μία καθημερινότητα αυστηρών ιεραρχιών, αυταρχικής πειθαρχίας, άκαμπτων ταξικών και έμφυλων διαχωρισμών. Τα παιδιά, οι οικογένειές τους, ο πάστορας, ο δάσκαλος, ο γιατρός βρίσκονται όλοι στο επίκεντρο. Όμως, ανεξήγητα περιστατικά συμβαίνουν, κάτι σαν μια απροσδιόριστη τιμωρία, αναστατώνοντας τη ροή της καθημερινότητας. Ποιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Η ταινία αντιπροσωπεύει έναν ευφυή, σύνθετο στοχασμό πάνω στη γέννηση της βίας και την παρακμιακή πορεία της κοινωνίας, στις παρυφές του πολέμου που άλλαξε τον γεωγραφικό και ανθρώπινο χάρτη.

Έξοχο το καστ, όπου πρωταγωνιστούν οι: Ούλριχ Τουκούρ, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Σούζαν Λόθαρ, Κρίστιαν Φρίντελ.

Αγάπη

Δραματική 2012 | Έγχρ. | Διάρκεια: 127′

με τους Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Εμανουέλ Ριβά, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αλεξάντρ Ταρόντ, Γουίλιαμ Σίμελ.

Υπόθεση:
O Ζορζ και η Αν είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει περάσει τα ογδόντα. Είναι καθηγητές μουσικής που έχουν πια αποσυρθεί. Η κόρη τους, η οποία είναι επίσης μουσικός, μένει με την οικογένειά της στο εξωτερικό. Μια μέρα η Αν θα βιώσει ένα δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα θέσει σε δοκιμασία την αγάπη που ενώνει το ζευγάρι.

Αυτό που μένει τελικά είναι μόνον η αγάπη του συντρόφου μας, όπως και αν αυτή εκφράζεται, είναι ο απόηχος της σκληρής αλλά ειλικρινούς αυτής ταινίας, που είναι μια από τις πιο συγκινητικές δημιουργίες ενός σκηνοθέτη, ο οποίος δεν συνηθίζει να προκαλεί συγκίνηση στο κοινό του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ