ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

IMG_7774-1 (2)Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών και τον αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κκ. Νίκο Κοτζιά και Ευάγγελο Αποστόλου, αντίστοιχα, κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. ΧρήστοςΚέλλας, με θέμα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τους αλλοδαπούς εργάτες γης και την διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων σε αγρότες και κτηνοτρόφους που τους απασχολούσαν.

«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, θέλουν να προχωρήσουν σενομιμοποίηση της εργασιακής σχέσης ( άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, ασφαλιστική κάλυψη και πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων ) με τους αλλοδαπούς υπαλλήλους που απασχολούν,  όμως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού – απασχόλησης» επεσήμανε ο κ. Κέλλας, ενώ για την διαγραφή προστίμων τόνισε «αρνητικό επακόλουθο όλου αυτού του πλαισίου είναι τα δυσβάσταχτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την απασχόληση παράνομων οικονομικών μεταναστών. Όταν δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, πρέπει με κάποιο τρόπο η δουλειά να ολοκληρωθεί. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας δεν θέλουν να παρανομούν».

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:

Ένα σημαντικότατο πρόβλημα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, είναι αυτό της αδήλωτης – παράνομης εργασίας αλλοδαπών εργατών σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε χωράφια.

Αποτελεί επιθυμία όλων των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να προχωρήσουν σε επισημοποίηση της εργασιακής σχέσης ( άδεια παραμονής, άδεια εργασίας, ασφαλιστική κάλυψη και πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων ) με τους αλλοδαπούς υπαλλήλους που απασχολούν. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου για τη συγκεκριμένη κατηγορία προσωπικού – απασχόλησης.

Είναι αναγκαία λοιπόν η διαμόρφωση μιας ουσιαστικής και οριστικής διευθέτησης του σοβαρού αυτού ζητήματος, αφού η όποια καθυστέρηση οδηγεί αγρότες και κτηνοτρόφους σε μεγάλα αδιέξοδα. Η ανάγκη προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών, δυστυχώς δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από ημεδαπούς εργάτες και η έλλειψη αυτή θα οδηγήσει χιλιάδες παραγωγούς σε ασφυξία.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ζητούμε να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διεργασίες ώστε μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα  να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέπει την έλευση αλλοδαπών εργατών για την κάλυψη των εργατικών αναγκών.

Προτείνουμε λοιπόν

  1. Να διαφοροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τον χρόνο παραμονής της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού, ώστε να καλύπτει εργασιακά τον υπάλληλο σε ετήσια βάση για τους εργάτες σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε 5μηνιαία βάση για τους εργάτες γης.
  2. Η συγκεκριμένη άδεια παραμονής – εργασίας να αφορά αποκλειστικά και μόνο απασχόληση που καλύπτει το φάσμα εργασιών σε κτηνοτροφικές μονάδες και χωράφια.

Επίσης ένα αρνητικό επακόλουθο όλου αυτού του πλαισίου είναι τα δυσβάσταχτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αγρότες και κτηνοτρόφους για την απασχόληση παράνομων οικονομικών μεταναστών. Όταν δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, πρέπει με κάποιο τρόπο η δουλειά να ολοκληρωθεί. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν για να παρανομήσουν, όπως και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας δεν θέλουν να παρανομούν.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να μελετήσετε πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στις άδειες εργασίας των αλλοδαπών από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η πρόσκληση αυτών των ανθρώπων, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε εργατικό προσωπικό στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες;
  2. Δεσμεύεστε να μελετήσετε την πρόταση για διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων που επεβλήθησαν σε αγρότες και κτηνοτρόφους, δεδομένου ότι δεν υπήρχε πρόθεση ή δόλος για αυτήν την «παρανομία», αλλά έγινε για καθαρά λόγους έκτακτων αναγκών και οικονομικής επιβίωσης;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ