ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΟ ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, που βρίσκεται μέσα στη φυλακή, επισκέφθηκαν τα μέλη της ομάδας των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» που πραγματοποιούν δράσεις και παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης. Οι τέσσερις εκπαιδευτικοί, μέλη της ομάδας των «ΕνΠοΛ» μετέφεραν γνώση χαρίζοντας στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Σχολείου αρκετά βιβλία που είχαν συγκεντρώσει από το ανταλλακτικό bazaar γνώσης που πραγματοποίησαν στην πλατεία Ταχυδρομείου,

αλλά και την εμπειρία τους από τις δράσεις που πραγματοποίησε η Κίνηση στα τρία χρόνια ζωής της.

Οι εθελοντές εντυπωσιάστηκαν από τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχτηκαν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου τη δωρεά και από το ενδιαφέρον να δανειστούν αμέσως τα νέα βιβλία που απέκτησε η βιβλιοθήκη του Σχολείου τους. Ακολούθως, τους παρουσίασαν βίντεο από τις κυριότερες δράσεις των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» και τις γενικές ιδέες του εθελοντισμού, όπως αλληλεγγύη, ευθύνη, ανιδιοτέλεια, προσφορά κ.α. Τους ανέπτυξαν το ψυχικό κέρδος που προκύπτει από την προσφορά και τη συνεργασία μεταξύ των εθελοντών καθώς και τη σημασία τους συνθήματος της Κίνησης: «Μαζί μπορούμε αλλιώς».

Συζητώντας οι εθελοντές εκπαιδευτικοί με τους εκπαιδευόμενους, διαπίστωσαν ότι οι ίδιοι είναι τόσο δέκτες αλληλεγγύης από ευαισθητοποιημένους φορείς της κοινωνίας, όσο και φορείς, στηρίζοντας με διάφορους τρόπους ο ένας τον άλλο όχι μόνο στο Σχολείο, αλλά και μέσα στο Κατάστημα Κράτησης. Όπως είπαν και οι ίδιοι, δεν μπορούν να προσφέρουν «έξω στην κοινωνία», αλλά προσφέρουν στους συγκρατούμενούς τους στη δική τους μικρή και ιδιαίτερη κοινωνία. Η πιο συνηθισμένη πράξη είναι να μοιράζονται αυτά που έχουν με τους οικονομικά αδύναμους της τάξης ή του θαλάμου τους ή να τους βοηθούν στη σύνταξη ενός εντύπου και στη μελέτη μιας απόφασης που τους αφορά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤέλος, οι εκπαιδευόμενοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόταση εθελόντριας να συνεργαστούν την περίοδο του Πάσχα. Οι μαθητές θα στολίσουν λαμπάδες και αυγά και οι «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» θα τα εκθέσουν στο περίπτερο της Κεντρικής Πλατείας για να τα ανταλλάξουν με είδη που έχουν ανάγκη οι εκπαιδευόμενοι, όπως υγιεινής φροντίδας, καθαριότητας κ.α. Τα μέλη της Κίνησης που επισκέφθηκαν το ΣΔΕ Φυλακής ήταν οι Εύη Καλούδη, Νίκος Παντελίδης, Κώστας Κεδράς και Γιάννης Νταλώσης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ