ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ

ÁÈÇÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ÊÁÑ. ÐÁÐÏÕËÉÁ ÌÅ ÔÏÍ Æ.Ê. ÃÉÏÕÍÊÅÑ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των τεσσάρων τελικά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα συμμετάσχουν στο 15μελές άτυπο πολιτικό συμβούλιου του κόμματος, αλλά και η ανάδειξη των τομεαρχών και των συντονιστών των επιτροπών της Βουλής.

Η εκλογή των βουλευτών για το 15μελές θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με μονοσταυρία, όπως είχε ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η σύνθεση του άτυπου οργάνου, το οποίο θα θεσμοθετηθεί σύμφωνα με τα σχέδια του προέδρου της Ν.Δ στο επόμενο συνέδριο, που ανακοινώθηκε χθες είναι ωστόσο διαφορετική από τον αρχικό σχεδιασμό.

Σε αυτό θα συμμετέχουν ειδικότερα ex officio ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιαννης Βρούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, καθώς και ένας σύμβουλος του προέδρου της Ν.Δ (τον οποίο προφανώς θα επιλέξει ο ίδιος) και τέσσερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκλεγούν απευθείας από το σώμα με μυστική ψηφοφορία.

Αλλαγές έγιναν προκειμένου να συμπεριληφθεί στο 15μελές ο κ.Βαρβιτσιώτης μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του και για να αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών, όπως είχε υποσχεθεί ο κ.Σαμαράς στη δευτερολογία του την περασμένη Πέμπτη στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά από σχετικές προτάσεις μελών αυτής. Στη δευτερολογία του ο κ.Σαμαράς είχε διευκρινίσει επίσης ότι στο όργανο αυτό θα συμμετείχε και ο κ.Μεϊμαράκης, κάτι που εκ παραδρομής δεν είχε αναφέρει αρχικά.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε και τη συμμετοχή δύο μελών της πολιτικής επιτροπής, κάτι που άλλαξε στη συνέχεια για να ικανοποιηθούν οι βουλευτές με την προσφορά περισσότερων θέσεων, αλλά και για να μην τεθεί ζήτημα ποια μέλη της πολιτικής επιτροπής θα μετείχαν και με ποια κριτήρια θα γινόταν η επιλογή τους.

Υπήρξαν δε και ενδοιασμοί στο σαμαρικό επιτελείο για το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των δελφίνων ή βασικών διαφωνούντων (όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας ή ο Ευριπίδης Στυλιανίδης) να θέσουν υποψηφιότητα για το 15μελές, ωστόσο στην (όχι και τόσο πιθανή, δεδομένου ότι έχουν επιλέξει την αποστασιοποίηση) περίπτωση που αυτό συμβεί κρίθηκε ότι θα ήταν προς όφελος του κ.Σαμαρά, ο οποίος αντιμετωπίζει την εσωκομματική κατηγορία μη συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων.

Ενδιαφέρον έχει και το ότι, όπως επίσης είχε ανακοινώσει ο κ.Σαμαράς στην κοινοβουλευτική ομάδα, οι βουλευτές που συμμετέχουν σε κάθε μία από τις έξι επιτροπές της Βουλής θα εκλέξουν τους συντονιστές αυτών και τους τομεάρχες ανά υπουργείο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ βεβαίως έχει ξεκινήσει τις επαφές με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, τα οποία θα ήθελε να δει στις θέσεις αυτές- πλην βεβαίως των δελφίνων και ευθέως διαφωνούντων.

news247.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ