ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη, Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

παππούςΚαθώς τα χρόνια περνούν παρατηρούνται διάφορες αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή. Βέβαια οι σεξουαλικές επαφές δεν είναι προνόμιο μόνο των νέων και γι αυτό όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς η  γήρανση επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία.

Οι σεξουαλικές επαφές δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα για τους νέους. Σε μία μελέτη σχετικά με τη γήρανση του οργανισμού, οι μισοί από τους ηλικιωμένους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής για τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών είναι σχεδόν μηδαμινός. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν, ότι η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε λιγότερο από το 1% των καρδιακών προσβολών .

Ωστόσο, και οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν αλλαγές στο στάδιο της διέγερσης της σεξουαλικής δραστηριότητας, όσο μεγαλώνουν. Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη της στύσης και ότι η στύση μπορεί να μην είναι τόσο έντονη. Οι γυναίκες χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο, για να  ερεθιστούν, καθώς  η εμμηνόπαυση  μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην κόλπο (κολπική ξηρότητα) με αποτέλεσμα οι επαφές να γίνονται επώδυνες.

Και στα δύο φύλα, ωστόσο, το κλειδί για την λίμπιντο είναι η ορμόνη. Στους άνδρες η τεστοστερόνη μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Έτσι, και οι άνδρες και οι γυναίκες βιώνουν αλλαγές στη διάθεση, μειωμένη εγρήγορση και λιγότερη ενέργεια.

Επιπλέον, η σεξουαλική διάθεση μπορεί  να μειωθεί λόγω της φαρμακευτικής αγωγής για ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρθρίτιδα. Φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα διουρητικά μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

Επομένως, η διαδικασία της γήρανσης έχει κατά κάποιο τρόπο αντίκτυπο και στη σεξουαλική δραστηριότητα. Ρωτήστε το γιατρό σας οτιδήποτε σας απασχολεί και προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα.

iatropedia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ