ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΦΥΤΟΦΑΡΜΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της με αριθ. 9497/104760/20-8-2014 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄2310) προβλέπεται η σύσταση «Μητρώου συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων», η ψηφιακή υπηρεσία της οποίας είναι έτοιμη και έχει τεθεί σε λειτουργία.

Οι ενδιαφερόμενοι για να εγγραφούν στο Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων ακολουθούν την παρακάτω διαδικασία:

Α. Εμφανίζουν την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr), επιλέγουν το εικονίδιο των Ψηφιακών Υπηρεσιών και δημιουργούν λογαριασμό χρήστη στις ψηφιακές υπηρεσίες .

Β. Επιλέγουν από το μενού «Επιλογή Υπηρεσίας» την «Αίτηση Υποψήφιου Συνταγογράφου Γεωργικών Φαρμάκων», στο σημείο αυτό μπορούν είτε να καταχωρήσουν την αίτησή τους είτε να δουν την πορεία της αίτησής τους (απορριφθείσα, εκκρεμής, εγκεκριμένη).

Γ. Συμπληρώνουν όλα τα πεδία της φόρμας «Αίτηση Υποψήφιου Συνταγογράφου Γεωργικών Φαρμάκων» καθώς όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. και πατούν το εικονίδιο «Αποθήκευση».

Δ. Συμπληρώνουν και υπογράφουν την επισυναπτόμενη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 και ακολούθως τη συμπληρωμένη δήλωση την αναπαράγουν σε ηλεκτρονική μορφή (σκανάρουν) και μάλιστα μόνον σε αρχείο μορφής pdf.

Ε. Αναπαράγουν σε ηλεκτρονική μορφή (σκανάρουν) και μάλιστα μόνον σε αρχείο μορφής pdf τον βασικό τίτλο σπουδών που κατέχουν. Προσοχή, εάν κατέχουν επιπλέον τίτλους σπουδών, σκανάρουν μόνον τον βασικό τίτλο σπουδών, που εμπίπτει στις προϋποθέσεις της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 44, παρ. 4 του ν.4235/2014 (ΦΕΚ Α’ 32).

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις παρακάτω επισημάνσεις:

             Για την αρχική εγγραφή στο Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων, οι ενδιαφερόμενοι δεν απαιτείται να υποβάλουν εγγράφως τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση όμως που απαιτείται τροποποίηση των ηλεκτρονικά υποβληθέντων δικαιολογητικών ή στοιχείων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν εγγράφως τα νέα δικαιολογητικά στην υπηρεσία σας και η τροποποίηση των στοιχείων θα διενεργείται μόνον από το αρμόδιο υπάλληλο για το Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων.

             Κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει μία μόνον αίτηση.

             Στο πεδίο ΔΑΟΚ-ΠΕ δηλώνει τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί. Εάν ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί σε περισσότερες περιοχές, δηλώνει με δική του ευθύνη μία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας που θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί.

             Οι ενδιαφερόμενοι πριν την τελική αποστολή της ηλεκτρονικής αίτησης οφείλουν να επανελέγχουν τα στοιχεία τους για να αποφεύγεται η ανάγκη διορθώσεων.

             Τα στοιχεία που δηλώνονται αφορούν το φυσικό πρόσωπο του συνταγογράφου και ανταποκρίνονται στα στοιχεία που αναφέρονται στα επίσημα έγγραφα (δελτίο ταυτότητας, κλπ)

             Για οποιαδήποτε απορία ο χρήστης – αιτών μπορεί να συμβουλεύεται το εικονίδιο της «Βοήθειας» στην άνω δεξιά θέση της οθόνης «Αίτηση Υποψήφιου Συνταγογράφου Γεωργικών Φαρμάκων»

ΣΤ. Με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων, η αίτηση είναι έτοιμη για εξέταση και έγκριση από τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας σας.

Επίσης, η Υπηρεσία μας ανακοινώνει ότι, η ηλεκτρονική εφαρμογή «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων» του άρθρου 3 της με αριθ. 9497/104760/20-8-2014 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β΄2310) είναι διαθέσιμη για χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο συνταγογράφο στην ιστοσελίδα http://e-services.minagric.gr/.

Παρέχεται στους ενδιαφερόμενους χρονικό διάστημα μέχρι τις 28-7-2015 με σκοπό:

  • Την εξοικείωση με την εφαρμογή των ενδιαφερομένων συνταγογράφων και επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων. Η έκδοση συνταγών μέχρι τις 28-7-2015 καταχωρείται στο σύστημα και πρέπει να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Την υποβολή σχολίων με σκοπό τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας.
  • Την ανάπτυξη ιδιωτικών πακέτων από κάθε ενδιαφερόμενο, παρά το γεγονός ότι η ψηφιακή υπηρεσία της συνταγογράφησης θα παρέχεται δωρεάν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Στις 28-7-2015 η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής ολοκληρώνεται και μετά από τις 28-8-2015 καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου με σκοπό να είναι δυνατή η προμήθειά του.

Σε γενικές γραμμές η ηλεκτρονική εφαρμογή της συνταγογράφησης έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των γεωργικών φαρμάκων ενημερώνεται αυτόματα από τα στοιχεία της συνταγής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
  • Παρέχεται ο κωδικός της κάθε συνταγής και σε γραμμωτό κώδικα (barcode) με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος.
  • Σε κάθε έντυπο συνταγής μπορούν να καταγράφονται περισσότερες από μία καλλιέργειες ή περισσότεροι από ένας καταπολεμούμενοι στόχοι.
  • Ο χρόνος έκδοσης της συνταγής συνιστάται να είναι προγενέστερος του χρόνου πώλησης των γεωργικών φαρμάκων, καθώς με τον τρόπο αυτό απλοποιείται περαιτέρω η διαδικασία και διασφαλίζεται ότι το περιεχόμενο της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα ορίζονται: α) στη συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου καθώς και β) στις διατάξεις του Παραρτήματος Δ΄ του ν.4036/2012 (Α΄8) και της με αριθ. 8197/90920/ 22-7-2013 κοινής Υπουργικής απόφασης (Αρχές Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας).
  • Με την επιλογή: «Αποθήκευση – άμεση πώληση» μπορεί να γίνεται η συνταγογράφηση από υπεύθυνο επιστήμονα καταστήματος εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και η άμεση πώληση με αυτόματη ενημέρωση των στοιχείων της ψηφιακής υπηρεσίας ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Τα πεδία συμπλήρωσης της συνταγής χρήσης κάθε γεωργικού φαρμάκου είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στη με αριθ. 9497/104760/20-8-2014 Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ (Β΄2310) και παρέχεται η δυνατότητα στον επιστήμονα συνταγογράφο να παράσχει επιπλέον οδηγίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, ιδίως σχετικά με τις πηγές κινδύνου, την έκθεση του χρήστη, τον ορθό τρόπο αποθήκευσης, το χειρισμό και την εφαρμογή, την ασφαλή διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, τη διαχείριση των κενών συσκευασίας και τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.
  • Ζ. Προϋπόθεση για τη λιανική πώληση γεωργικού φαρμάκου σε επαγγελματία χρήστη είναι η έκδοση συνταγής. Αντιθέτως, για τα ερασιτεχνικής χρήσης σκευάσματα η έκδοση συνταγής δεν αποτελεί προϋπόθεση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ