ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΕΡΟ, ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΣΕ… ΞΥΛΟ Ο ΜΠΕΟΣ

volosΕνας άνθρωπος οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη χθεσινή συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων -οι οποίες έκαναν και χρήση δακρυγόνων- και μελών τοπικών σωματείων και φορέων που αντιδρούν στην ψήφιση του κανονισμού για την άρδευση.

Η σύρραξη προκλήθηκε ύστερα από την απόφαση του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, να ζητήσει τη συνδρομή δύο διμοιριών ΜΑΤ, αλλά και ιδιωτικών σεκιούριτι έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ (κατά τη διάρκεια εξ αναβολής συνεδρίασης), για να αντιμετωπίσει αυτούς που αποκαλεί «τενεκέδες ξεγάνωτους, μαχαιροβγάλτες και τροφίμους της αστυνομίας».

Ποιοι είναι όμως αυτοί που συγκεντρώθηκαν χθες; Πάνω από 100 άτομα, μέλη των τοπικών συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Βόλου, η Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Νεκταρίου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του αντιεξουσιαστικού χώρου, της Ροσινάντε και του ΕΕΚ.

«Ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος, ψυχή της Κίνησης Πολιτών για το νερό, χτυπήθηκε με 2 στοχευμένες κλομπιές στο κεφάλι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» από το νοσοκομείο οΑντρέας Ξηρομερίτης, μέλος της ίδιας κίνησης. Χθες, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ υπήρξε αντισυγκέντρωση περίπου 10 οπαδών του Μπέου που κρατούσαν πανό με σύνθημα «Οχι στα συμφέροντα των λίγων».

Εδώ και δύο χρόνια, στα χωριά του Πηλίου, που εντάχτηκαν στον Δήμο Βόλου λόγω «Καλλικράτη», υπάρχει μόνιμη ένταση ανάμεσα στους κατοίκους και τη ΔΕΥΑΜΒ που οφείλεται στον τρόπο, με τον οποίο η επιχείρηση διαχειρίζεται τα νερά των πηγών στο βουνό.

Οι τοπικές κοινότητες δέχονται τον νέο κανονισμό άρδευσης, αλλά δεν θέλουν να υπάγεται στη ΔΕΥΑΜΒ, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με χαρακτήρα κοινωφελούς επιχείρησης. Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών για το νερό, η υπαγωγή στη ΔΕΥΑΜΒ συνεπάγεται αυξημένα τέλη για κτηνοτρόφους και αγρότες του Πηλίου, ενώ φοβούνται πως «θα κληθούν οι ίδιοι να καλύψουν τις τρύπες της δημοτικής επιχείρησης που φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ».

Προχθές, ο δήμαρχος βρέθηκε προ εκπλήξεως, όταν σε συγκέντρωση που συγκάλεσε, προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή άποψη με τα τοπικά συμβούλια, απουσίαζαν πέντε πρόεδροι, εκδηλώνοντας την αντίρρησή τους. Παράλληλα, υπήρξε ομόφωνη απόφαση σε προηγηθείσα συγκέντρωση των προεδρείων των συμβουλίων για άρνηση του κανονισμού που προτείνεται από τον Αχ. Μπέο.

Τελικά ο νέος κανονισμός άρδευσης ψηφίστηκε χθες κεκλεισμένων των θυρών και ο δήμαρχος δεν έδωσε τον λόγο σε όσους διαφωνούν…

Συντάκτης: 
Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ