ΑΠΟΚΛΕΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΚΛ με βολές κατά της κυβέρνησης

εκλΤο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλλει την κυβέρνηση, για την κοροϊδία προς τους ασθενείς σε σχέση με υπόσχεσή της για κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά υποσχόταν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι θα καταργήσει το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο το χαράτσι αυτό εξακολουθεί να εισπράττετε κανονικά και μάλιστα, μια φορά για να σε εξετάσει γιατρός και άλλη μια φορά για να πάρεις τις εξετάσεις που έχεις κάνει.

Το ίδιο συνεχίζουν να πληρώνουν οι ασθενείς, βαριά χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, μεγάλη συμμετοχή σε πολλά φάρμακα και εξετάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνουν όλη τη φαρμακευτική δαπάνη ή την δαπάνη για διάφορες εξετάσεις.

Παράλληλα με ευθύνη της κυβέρνησης, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κ.Υ, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού ή εξαναγκάζει πολύ κόσμο να καταφεύγει στους ιδιώτες, ξοδεύοντας ακόμα περισσότερα για την υγεία τους.

Και αυτό το λένε δημόσια δωρεάν υγεία. Ντροπή τους!

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί:

             Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των 5 € στα εξωτερικά ιατρεία, το χαράτσι στα απογευματινά ιατρεία και τα ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Να καταργηθεί κάθε άλλη πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

             Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

             Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα.

             Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν συμπλήρωσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας. Να συμπεριληφθούν και οι οικογένειές τους.

             Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.

             Κοινωνικοποίηση των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα, που πληρούν τις προϋποθέσεις και την ένταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα. Να ενταχθούν επίσης όλες οι υποδομές, μαζί με το προσωπικό των Δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων. Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και άλλοι επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας.

             Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας, τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του. Διεκδικούμε να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (π.χ Φιλιππούπολη, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, Αβέρωφ, ΒΙΠΕ, ΤΕΙ).

             Κάλυψη των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΠΕΔΥ του Ν. Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις.

             Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο ΓΝΛ και στο ΠΠΝΛ με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης-Αποθεραπείας στη Λάρισα.

             Να δημιουργηθεί σύγχρονη μεγάλη δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, με βάρος στην παιδική-εφηβική ηλικία. Να δημιουργηθούν δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες για παρόμοιες δομές.

             Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

             Να αυξηθούν οι εισακτέοι ορισμένων σχολών ΑΕΙ-ΤΕΙ (π.χ νοσηλευτές) και ειδικοτήτων (π.χ γιατροί εργασίας, γενικής ιατρικής, κλπ), με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος υγείας.

             Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης). Λειτουργία γυναικολογικών και παιδιατρικών ιατρείων. Δημιουργία νέων και αναβάθμιση των υπαρχουσών δημοσίων μαιευτηρίων με επαρκή στελέχωση, με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

             Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ