ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΟ ΑΝΤΥΠΑ

ΑΝΤΥΠΑΣ3Tιμήθηκε με λαμπρότητα την Κυριακή 15 Μαρτίου  στο Πυργετό  η μνήμη του Μαρίνου Αντύπα. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος δήλωσε:

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στον τόπο θυσίας του Πρωτομάρτυρα της αγροτιάς Μ.Αντύπα.

Τιμάμε την μνήμη του ανθρώπου  που έδωσε τη ζωή του για τους κολίγους και ήταν  η αφορμή του γενικού ξεσηκωμού των αγροτών .

Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται εδώ στον Πυργετό επειδή εδώ δολοφονήθηκε για αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές και για τους αγώνες του για την αγροτική τάξη.

Αγωνίστηκε για τις λαϊκές ελευθερίες και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων .

ΑΝΤΥΠΑς1Βρέθηκε στο πλευρό των Κρητών κατά την Κρητική επανάσταση ,έκανε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες , πραγματοποίησε συλλαλητήρια ,δικάστηκε ,φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε. Το 1906 φθάνει στη Θεσσαλία και διατρέχει τα χωριά του κάμπου για να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τους αγρότες.

Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ανθρώπων της γης αλλά έτσι προκαλεί το μένος των τσιφλικάδων οι οποίοι τελικά αποφασίζουν την δολοφονία του στον Πυργετό.

Έχει όμως χαραχτεί στην ιστορία το όνομα του .Έχει όμως φωτίσει την ζωή των αγροτών με το παράδειγμα του.

Οι αγώνες που ακλουθήσανε δεν έχουν σταματήσει .

Στην εποχή μας ο αγροτικός πληθυσμός ζει :

Με τις σύγχρονες αγωνίες του.

Με τα επίκαιρα προβλήματα του.

Αλλά με το παντοτινό του κόπο.

Αυτό αναγνωρίσαμε σαν Δημοτική Αρχή και εστιάσαμε σε μια σειρά δράσεων που ανακουφίζουν τον άνθρωπο μας που μοχθεί στη γη.

Σε κάθε Δημοτική Ενότητα επεκτείνουμε ,βελτιώνουμε, υπογειώνουμε αρδευτικά δίκτυα ,συντηρούμε και επισκευάζουμε αντλιοστάσια ,βελτιώνουμε την αγροτική οδοποιία ,πραγματοποιούμε αγροτικές γιορτές για τους καρπούς του τόπου μας .Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και χρειάζεται στήριξη ενίσχυση ,προβολή και διαρκή ανταγωνιστικότητα .

Στη μνήμη του Μαρίνου Αντύπα στο όνομα όλων όσων μοχθούν κάτω από το ανοιχτό ουρανό και στο μέλλον που βλέπουμε για τον Πρωτογενή τομέα οφείλουμε να μην ξεχνάμε και οφείλουμε ακόμη να πράττουμε

ΙΣΟΤΗΣ -ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Η ζωή ,ο αγώνας και ο χαμός του Αντύπα είναι ζωντανή μνήμη και διαρκής θύμηση.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Ακολούθησε χαιρετισμός του Εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Λαδόπουλου και ομιλία  από τον  εκπαιδευτικό και πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας κ. Κώστα Γιαννούλα, ο οποίος αναφέρθηκε  στη ζωή και στους αγώνες του Μαρίνου Αντύπα, αλλά και στην κατάσταση που επικρατούσε  στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο .

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, και στην συνέχεια η  εκδήλωση έκλεισε με τα χορευτικά του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργετού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν :

Η βουλευτής κ. Ηρώ Διώτη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Λαδόπουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  ο πρώην δήμαρχο κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών  κ. Δημήτρης Τσέτσιλας, οι αντιδήμαρχοι κ. Χρήστος Τσάτσαρης, Αστέριος Σαϊτης, Κώστας Τσεργάς , Κώστας Νταφούλης, ο περιφερειακός σύμβουλος και γραμματέας της Περιφέρειας  κ. Νίκος  Πουτσιάκας,  ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Τεμπών κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο πρόεδρος του  Κοινωνικού Παντοπωλείου κ. Λάμπρος Ζάρρας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων  Πυργετού  Αιγάνης και Κρανιάς κ. Θανάσης Λαϊνας, Κώστας Ζαφείρης και Γιάννης Μήτσιου. Ο διοικητής του Α.Τ. Ραψάνης  κ. Αρίσταρχος Κουλουκτσής,   δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του πολιτιστικού συλλόγου κ. Γεωργία Σούκου  και του αγροτικού συνεταιρισμού  κ. Θανάσης Βλάχος κ.α.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ