Προσωπική πρόσκληση να την επισκεφθεί στο Βερολίνο απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα η Ανγκελα Μέρκελ. Ο έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση και η συνάντησή του με τη γερμανίδα καγκελάριο ορίστηκε για την επόμενη Δευτέρα 23 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό στις 16.30 μ.μ. με δική της πρωτοβουλία, η Ανγκελα Μέρκελ του απηύθυνε πρόσκληση να την επισκεφθεί στην Καγκελαρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας της απάντησε ότι δέχεται.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές της να επαναδιαπραγματευθεί του όρους της δανειακής της σύμβασης και να εξασφαλίσει ξεκλείδωμα της δόσης που εκρεμμεί.
Η Γερμανία εμφανίζεται απρόθυμη να υποκύψει στις ελληνικές πιέσεις για συμβιβασμό, αλλά για να επιτύχει συμφωνία με τους εταίρους η Αθήνα θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Μέρκελ.
Η πρώτη συνάντηση
Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τότε, οι δύο ηγέτες είχαν ανταλλάξει θερμή χειραψία. Μάλιστα, τις… συστάσεις είχε αναλάβει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρουσίασε τον έλληνα Πρωθυπουργό στην καγκελάριο της Γερμανίας.
«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να εχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες» είχε πει χαμογελώντας η Ανγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα.
«Ευχαριστώ. Το ελπίζω» απάντησε στην καγκελάριο, επίσης με χαμόγελο, ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Ζάιμπερτ: «Ολη η γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει ότι «πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης στο σύνολό της παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στο ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται».
«Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε αυτόν τον πολιτικό στόχο – και δεν υπάρχουν διαφορές στο σημείο αυτό ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την καγκελάριο – να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η γερμανική κυβέρνηση έχει εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή από την έναρξη της κρίσης και για αυτό συνεχίζει να εργάζεται» είπε ο Ζάιμπερτ.
Τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ατυχήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Grexit, υποβάθμισε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης.
Κατα τα λοιπά, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στα περί τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά και στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Ειδικότερα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι καμία αλλαγή δεν έχει σημειωθεί στον πολιτικό στόχο της γερμανικής κυβέρνησης για διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και επισήμανε ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θέση ολόκληρης της κυβέρνησης.
«Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία γι αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Επανέλαβε δε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει επανειλημμένα παραταθεί και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων.
«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτώμενος σχετικά με πρόσφατη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης,
Πρόσθεσε πάντως ότι «η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» και ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».
Ερωτηθείς εάν εξετάστηκε για την Ελλάδα μια λύση στο πρότυπο της Κύπρου, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ειδική κατάσταση καθε χώρας.
«Εικασίες για παραλληλισμούς δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε.
Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε σε αυτό ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει εντολές από κανένα κράτος-μέλος.
tanea.gr