«ΥΒΡΙΣ»  Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ Δ. ΕΪΠΙΔΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ανοικτή Επιστολή του Νίκου Αλέτρα (Αρτινού)* προς τον αναπλ. υπουργό Πολιτισμού Ν. Ξυδάκη

ARTINOSΚύριε Ξυδάκη,
Η απόφασή σας να διατηρήσετε στη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον κ. Δημήτρη Εϊπίδη,αποτέλεσε όχι μόνο για μένα ένα σοκ αλλά και για πολλούς άλλους, οι οποίοι γνωρίζουν «τα έργα και τις ημέρες» του κ.Εϊπίδη. Και δεν αναφέρομαι στα όσα περιγράφουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή οι εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

[Άννα Χατζησοφιά, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ευγενία (Τζένη)Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης, Γιώργος Πάντζας, Γεσθημανή (Μάνια) Παπαδημητρίου και Δέσποινα Χαραλαμπίδου] τον περασμένο Αύγουστο, και που αφορούν  τον τρόπο με τον οποίο ο κ.Εϊπίδης χειρίζεται τα οικονομικά και τα διοικητικά θέματα του φεστιβάλ. Αυτά είναι θέματα που πρέπει εσείς -ως αρμόδιος, υπουργός-να τα ελέγξετε και να δώσετε τις απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σκοπός αυτής της επιστολής είναι να σας θυμίσω ή και να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Εϊπίδης-ως συνεπής μνημονιακός εντεταλμένος- λειτούργησε με φασιστικό τρόπο, απαγορεύοντας και λογοκρίνοντας κάθε άποψη που στάθηκε κριτικά απέναντί του.

Σας πληροφορώ λοιπόν, πως από το Νοέμβριο του 2012, ο κ. Εϊπίδης έχει απαγορεύσει τη διαπιστευμένη είσοδο μου σε κάθε διοργάνωση, επειδή ως  εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου(ΠΕΚΚ) στην επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου(FIPRESCI) «τόλμησα», κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του φεστιβάλ του 2012, να κριτικάρω την απόφασή του να εξαιρέσει από τον προγραμματισμό της τελετής, τα βραβεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Μετά το συγκεκριμένο συμβάν, ακολούθησαν στις επόμενες διοργανώσεις και άλλοι αποκλεισμοί συναδέλφων που εξέφρασαν την αντίρρησή τους για τα πεπραγμένα της διοίκησης Εϊπίδη. Η έκφραση της αντίθετης άποψης είναι βασικό αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές και τακτικές αυταρχισμού θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τις προηγούμενες μνημονιακές  κυβερνήσεις, οι οποίες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του κ. Εϊπίδη, ανανεώνοντας την θητεία του για άλλα τρία χρόνια.

Όμως, κάτι τέτοιο δε μπορεί να δικαιολογηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε-με εντολή του λαού-να επαναφέρει τη δημοκρατία στην ταλαιπωρημένη χώρα. Η διατήρηση του κ. Εϊπίδη-από τη σημερινή δημοκρατική κυβέρνηση-στη θέση του, αποτελεί «ύβρις»  και προσβολή για όλους τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες του ελληνικού σινεμά.

Το ζήτημα,λοιπόν, δεν είναι ο κ. Εϊπίδης, αλλά το γιατί η σημερινή κυβέρνηση επιτρέπει στον κ. Εϊπίδη να παραμένει στη θέση του. Επίσης, το ζήτημα δε λύνεται με την επιστροφή στο φεστιβάλ όλων όσων ο κ. Εϊπίδης απέκλεισε. Δυστυχώς, πίσω από τον κ. Εϊπίδη κρύβεται ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας, που προσδοκά να συνεχίσει τις μνημονιακές βαμπιρικές αφαιμάξεις και με τη νέα κυβέρνηση.

Επειδή, λοιπόν, η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη και ο τρόπος με τον οποίο η εξουσία αντιμετωπίζει τους καταπατητές των δημοκρατικών θεσμών είναι -κυρίως πολιτειακά- παιδαγωγικός,διαμαρτύρομαι και εκφράζω την αντίθεσή μου  με τη διατήρηση του κ. Εϊπίδη στη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σας δηλώνω επίσης ότι δεν επιθυμώ να συμμετάσχω με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιαδήποτε μελλοντική διοργάνωση του φεστιβάλ, όσο διατηρείται ο κ. Εϊπίδης στη θέση του.

Όντας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατώ να συναινέσω σ’ αυτού του είδους τις πολιτικές επιλογές που προσβάλλουν το δημοκρατικό  συναίσθημα των ανθρώπων του κινηματογράφου και με κάνουν συνένοχο στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος ενός τόσο σημαντικού θεσμού, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ελπίζω τελικά, κ. Ξυδάκη, το ζήτημα να  λυθεί δικαίως και προς όφελος του ελληνικού κινηματογράφου.

 

Με τιμή

Νίκος Αλέτρας (Αρτινός)

 

*Ο Νίκος Αλέτρας (Αρτινός) είναι:

• Καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

• Κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI

• Υποψήφιος Διδάκτορας στη Σχολή Καλών Τεχνών (Τμήμα Κινηματογράφου) του ΑΠΘ

• Άρθρογράφος  (με το ψευδώνυμο “Νίκος Αρτινός”) στην εφημερίδα LARISSANET και στον διαδικτυακό τόπο www.larissanet.gr

• Πρόεδρος της κινηματογραφικής επιτροπής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας ARTFOOLS

• Σύμβουλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε θέματα κινηματογράφου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ