ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ

Ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε σε ερώτηση του Κ. Μπαργιώτα

ΑΒΕΡΩΑπάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Κ. Μπαργιώτα, για τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Β. Αποστόλου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο «έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη ωρομίσθιων Καθηγητών για το τρέχον σχολικό έτος, με απόφαση Υπουργού Π.Α.Π.ΕΝ. και Οικονομικών και θα δημοσιευθεί άμεσα η προκήρυξη. Επίσης, εξετάζονται οι ανάγκες σε Καθηγητές για το σχολικό έτος 2015-2016 και παράλληλα δρομολογείται η κάλυψη μέρους αυτών με τη μετακίνηση Καθηγητών, συναφών ειδικοτήτων, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας».

Στην ερώτηση ο βουλευτής είχε τονίσει το πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σχολή. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για εγκατάλειψη από την πολιτεία της προσπάθειας να συντηρηθούν τα κτίρια που από το 1993 έχουν κριθεί διατηρητέα. Πρόκειται για κτίρια που χρήζουν άμεσης αναπαλαίωσης, καθώς η τελευταία έγινε το 1999 σε 4-5 μόνο από αυτά. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχει η δυνατότητα τα έργα αναπαλαίωσης να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, καθώς πρόκειται για «διατηρητέο μνημείο» σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά απαιτείται η σύνταξη μιας προμελέτης, η οποία κοστίζει. Και παρά το γεγονός ότι η Διεύθυνση της Σχολής έχει απευθυνθεί σε διαφόρους φορείς, μέχρις στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση. Η λακωνική και γενικόλογη απάντηση του Υπουργείου είναι ότι «στους σχεδιασμούς της Διοίκησης του ΕΛΓΟ περιλαμβάνεται αφενός η συντήρηση, αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των Σχολών». Πρόκειται, όμως, για διαβεβαίωση που χρόνια τώρα λαμβάνει η Διεύθυνση της Σχολής, δίχως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Τα κτίρια παραμένουν εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου.

Στην ερώτηση του βουλευτή έμφαση δόθηκε και στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1990 η Σχολή είχε τριάντα μόνιμους υπαλλήλους, το 2013 τέσσερις και το 2014 μόλις δύο. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης των οικοτροφείων με προσωπικό (πχ επιστάτης που θα μένει στο οικοτροφείο).

«Ελπίζουμε αυτή τη φορά το Υπουργείο να τηρήσει τη δέσμευσή του. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα μέσω της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» τονίζει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της αγροτικής εκπαίδευσης με τέτοιους όρους και ότι στην εποχή της κρίσης η στροφή των νέων στη γη, εάν δεν δίνει άμεσα την «απάντηση» στην ανεργία, πάντως δημιουργεί τη βάση για μελλοντική απασχόληση», ανέφερε ο κ. Μπαργιώτας σχολιάζοντας την απάντηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ