ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ Π.Ο.Π.

Ο αναπλ. υπουργός συναντήθηκε με μέλη του συνεταιρισμού ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ από τα Δένδρα παρουσία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλη

IMG_3353Την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης που ισχύει αναφορικά με την ένταξη Ομάδας Παραγωγών Αχλαδιού σε επιχειρησιακά προγράμματα και σήμερα απαιτεί πάνω από 40 άτομα ομαδικά, δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης στην διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» και στον βουλευτή των ΑΝΕΛ και Τομεάρχη Αγροτικού του κόμματος Βασίλη Κόκκαλη.

Με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης οι παραγωγοί που στελεχώνουν την ΓΑΊΑ ΦΡΟΥΙΤ και την συγκεκριμένη ομάδα Παραγωγών, η οποία αποτελείται από 20 άτομα και έχει ως κύριο αντικείμενο παραγωγής το αχλάδι θα μπορέσουν να ενταχθούν σε επιχειρησιακά προγράμματα (επενδύσεις, πλάστιγγες κλπ). Το βασικό επιχείρημα των Λαρισαίων, το οποίο έγινε δεκτό και κατανοητό από τον κ. Σγουρίδη είναι ότι «μπορεί η ομάδα να έχει 20 άτομα και όχι 40 όπως όριζε η νομοθεσία, όμως ο τζίρος που έχει, φτάνει τις 600.000 ετησίως, δηλαδή τριπλάσιου του κριτηρίου που θέτει ο νόμος. Πρόκειται επομένως για μια δυναμική ομάδα. Εξάλλου στο ακτινίδιο ο υφιστάμενος νόμος δίνει το δικαίωμα σε 20 τουλάχιστον άτομα να συγκροτήσουν Ομάδα Παραγωγών, κάτι που έγινε με θετικά αποτελέσματα».

Μια άλλη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε, κατά την διάρκεια της συνάντησης Σγουρίδη-Κόκκαλη-Συνεταιρισμού Δέντρων είναι η πρόταση του ίδιου του κ. Σγουρίδη (κατόπιν σχετικής εισήγησης υπηρεσιακών παραγόντων) να γίνει παραχώρηση και πιστοποίηση της γεωγραφικής ένδειξης στην τυποποίηση του αχλαδιού της ποικιλίας «Κρυστάλια», φέρουσα την υπογραφή ντόπιων παραγωγών από την επαρχία Τυρνάβου (ανάλογη με την Φέτα ΠΟΠ). Η ΠΓΕ  (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την προστιθέμενη αξία του προιόντος αλλά και την αύξηση της τιμής του αχλαδιού. Ουσιαστικά θα είναι ένα επώνυμο προϊόν με προστιθέμενη εμπορική αξία, ωφέλεια η οποία θα επηρεάσει και θα ευνοήσει άμεσα κάθε παραγωγό!

Ακόμη στη χθεσινή συνάντηση ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παν. Σγουρίδης ανακοίνωσε την επιδότηση (βάση των κιλών που θα παραδοθούν) του ροδακίνου που προορίζεται για χυμό, ενώ δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία των Τυρναβιτών αγροτών για αλλαγή του νόμου που προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα εάν συλληφθούν να απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς εργάτες γης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ