ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ

Ανακοίνωση – καταγγελία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών

πανεπιΗ συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «βάζει στο χέρι» τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ και όλων των ταμείων, τα λεφτά για συντάξεις του επόμενου μήνα και απαιτεί συναίνεση!!!

Με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή –στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης– θέτει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στη διαχείριση του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), έτσι ώστε να φανεί «συνεπής η χώρα» στις δεσμεύσεις, να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις και να ισχυροποιηθεί η θέση της κυβέρνησης μπροστά στην  «υπερήφανη εθνική διαπραγμάτευση».

Πριν λίγες μέρες μέσω του  Υπ. Εργασίας κ. Σκουρλέτη στην επιστολή του προς τα ΔΣ, τα καλεί να εξετάσουν – θετικά εννοείται – την πρόταση «επένδυσης» με τη μορφή repos με «πολύ ελκυστικές αποδόσεις», εξαπατώντας ότι «εγγυάται»: «καλύτερη αξιοποίηση», «προστασία από ζημιές» και «άμεση ρευστοποίηση». Βεβαίως δεν  μπορεί να πείσει κανέναν, καθώς η «άμεση ρευστοποίηση» που υπόσχεται είναι κενό γράμμα, αφού η αιτία πίσω απ’ τον εσωτερικό δανεισμό είναι ακριβώς η έλλειψη ρευστότητας. Την ίδια στιγμή, όμως, που κυβέρνηση και εκπρόσωποι της θέλουν να αξιοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα για τη πληρωμή του χρέους, χιλιάδες μηχανικοί παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πενιχρές συντάξεις και αβάσταχτες εισφορές.

 

Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη για τους μηχανικούς (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, η Πανεπιστημονική Μηχανικών (που στηρίζεται από το ΚΚΕ) στην κατεύθυνση άμεσης απάντησης και κινητοποίησης των συναδέλφων μηχανικών, κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της παραπάνω εξέλιξης  και κάλεσε όλες τις πολιτικο-συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου των μηχανικών και τις διοικήσεις ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ να πάρουν άμεσα θέση ενάντια στη πρόθεση της κυβέρνησης διακηρύττοντας: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ!

Το ψήφισμα επισήμαινε ότι: «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται διεκδικώντας καλύτερους όρους χρηματοδότησης για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, οι ανάγκες των οποίων απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη, με τσάκισμα δικαιωμάτων και βίαιη συρρίκνωση αυτοαπασχολούμενων. Γι’ αυτό, όσο το κριτήριο παραμένει η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων, όσο τα κλειδιά της οικονομίας και η εξουσία παραμένουν στα χέρια τους, οι εξελίξεις δεν είναι και δεν μπορούν να είναι φιλολαϊκές». Όπως και ότι «οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν στην αναγκαία άμεση αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών μας και στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζόμενων και οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από μια τέτοια πολιτική εντός των τειχών της ΕΕ και των ομίλων, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης»

Στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας (16/03/15) και  της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας (17/03/15), που τέθηκε το ψήφισμα της Πανεπιστημονικής, καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις. Από τις παρατάξεις της ΝΔ (ΔΚΜ) και του ΠΑΣΟΚ(Δημ.Συμπαράταξη) μέχρι τους κυβερνητικούς «αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (πρώτη φορά Αριστερά!!!!) και τις υπόλοιπες «ανεξάρτητες» παρατάξεις της ΕΛ.ΕΜ και των Ενεργών Μηχανικών (ΠΑΣΟΚ).

Η «αριστερή» παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΔΚΜ, ενώ «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους» ότι «δεν πρέπει να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ για αξιοποίηση», ταυτόχρονα  εγκαλούσαν την Πανεπιστημονική ότι αφού διαφωνεί με την «αξιοποίηση», να προτείνει με ποιον άλλο τρόπο θα επενδυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου, ώστε να είναι «αποδοτικά»!!!!!!

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΑ. Θέλετε ή δεν θέλετε «αξιοποίηση» των ταμειακών διαθέσιμων;

Βέβαια, ξέρουν πολύ καλά το ρόλο τους. Τα ίδια μας έλεγαν, άλλωστε και για τα ομόλογα παλιότερα, την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, την αγορά μετοχών («καλή ώρα» της Attica Bank) και πάει λέγοντας. Από «έξυπνες», «ευέλικτες» και «αποδοτικές» επενδυτικές «προτάσεις» ο λαός μεν έχει χορτάσει αέρα κοπανιστό, οι μονοπωλιακοί όμιλοι δε άφθονα δις για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Ταυτόχρονα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων. Βέβαια, η όποια «άρνηση» φορέα να «συμπράξει» στη νέα αφαίμαξη επιφυλάσσει πιθανές ποινικές ευθύνες για τις διοικήσεις των φορέων. Η κυβέρνηση μπορεί να τους κατηγορήσει για «απιστία» εφόσον δεν αποδέχονται το «συμφέρον» επιτόκιο του εσωτερικού δανεισμού. Στη παραπάνω διαπίστωση της Πανεπιστημονικής αρκέστηκαν να πουν ότι «δε θα περάσει η απόφαση της κυβέρνησης» καλλιεργώντας για ακόμη μια φορά την αναμονή στους συναδέλφους μηχανικούς.

Τι έχουν να πουν για την αναστολή των αυξήσεων των εισφορών μας που αποφάσισε η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ πριν 2 χρόνια και καθησύχαζαν τους συναδέλφους, ενώ τα ειδοποιητήρια του ΤΣΜΕΔΕ το Α’ Εξάμηνο του 2014 απεστάλησαν στους συναδέλφους μηχανικούς με τις υπέρογκες αυξήσεις;

Τέλος, μπροστά στα αιτήματα του ψηφίσματος: κάτω τα χέρια από τα λεφτά του ταμείου, καμία σκέψη για «αξιοποίηση» των ταμειακών διαθέσιμων από τη κυβέρνηση, άμεση δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, του 3518/2006 και όλων των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων, άμεση αποδέσμευση  από την Τράπεζα Αττικής και το χρηματιστήριο με πλήρη κάλυψη των απωλειών της κρίσης και του psi και δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση – δωρεάν, αποκλειστικά κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αρκέστηκαν να πουν ότι είναι «δίκαια». Η αιτιολογία (με διαφορετικές διαβαθμίσεις) από όλες τις παρατάξεις για την καταψήφιση του ψηφίσματος της Πανεπιστημονικής ήταν ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα κείμενο με το συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό: γιατί είναι ένας λίβελος του ΚΚΕ ενάντια στη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), γιατί διαφωνούμε με την αποδέσμευση από την Τράπεζα Αττικής (ΠΑΣΟΚ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ), γιατί δε συμφωνούμε με την αποδέσμευση από την ΕΕ (όλοι εν χορώ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΚΜ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΕΛΕΜ). Συμφωνώντας  ΟΛΟΙ τελικά ότι «οφείλουμε να βγάλουμε ένα ψήφισμα ομόφωνο» που θα έχει στο απυρόβλητο τη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της. σε κάθε χώρα είτε αυτές είναι «αριστερές» είτε σοσιαλδημοκρατικές είτε νεοφιλελεύθερες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ:

Ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν απ’ το ιδρώτα μας, αυτοί που θωρακίζουν τα κέρδη τους και την ανταγωνιστικότητά τους με τα μέτρα που μας τσακίζουν. Ο αντίπαλος μας έχει ονοματεπώνυμο: είναι η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η ΕΕ που στηρίζει την εξουσία και την κερδοφορία τους.

Επομένως, μονόδρομος είναι η οργάνωση του αγώνα που  απαιτεί την ανάκτηση των απωλειών και το να πληρώσουν τα μονοπώλια για την κρίση,  συγκρούεται με τις ανάγκες και την πολιτική των μονοπωλίων, συγκεντρώνει δυνάμεις για την αποφασιστική αναμέτρηση, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας, με το λαό στο τιμόνι της οικονομίας και της εξουσίας, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με μονομερή διαγραφή του χρέους που δεν είναι του λαού και δεν οφείλει να πληρώσει ούτε μια δεκάρα του.

Προειδοποιούμε λοιπόν, παλιούς και νέους «διαπραγματευτές» για μια ακόμη φορά:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ