Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΕΣ

paxysΟι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια στιγμή στην ζωή τους καρκίνο σε σύγκριση με γυναίκες υγειούς βάρους, εκτιμούν Βρετανοί ειδικοί. Νέα στατιστικά στοιχεία του βρετανικού φορέα Cancer Research UK καταδεικνύουν ότι για τις γυναίκες, η σχέση παχυσαρκίας και αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης της νόσου είναι κάτι περισσότερο από ψυχρά δεδομένα.

Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την λειτουργία του ανοσοποιητικού ή τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη, συμβάλλοντας στους βιολογικούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τον καρκίνο με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επτά είδη της νόσου που απειλούν τις παχύσαρκες.

Όπως επισημαίνουν, 274 παχύσαρκες γυναίκες στις 1.000 αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν κατά την διάρκεια της ζωής τους μια από τις πιο γνωστές μορφές καρκίνου που σχετίζονται με το βάρος. Οι πιθανότητες είναι 25% για καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση) των εντέρων 32%, του παγκρέατος 31%, του οισοφάγου 133%, της μήτρας 131%, των νεφρών 78% και της χοληδόχου 100%. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν συνεκτιμώντας στοιχεία σχετικά με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα μελέτης του 2011 που είχε δημοσιεύσει η επιθεώρηση British Journal of Cancer. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παχύσαρκοι άνδρες είναι στο απυρόβλητο, απλώς στατιστικώς, το βάρος ως παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες αντιστοιχεί στο 7% των περιπτώσεων που καταγράφονται ετησίως ενώ για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 4%.

iatropedia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ