ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

8μερηςΣτην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου «κινείται» το κοινό ανακοινωθέν των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης για την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα στο κείμενο που εκδόθηκε στις 03:30 ώρα Ελλάδος αποτυπώνεται η δέσμευση για επιτάχυνση του έργου και ολοκλήρωσής του το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, όπως επισημαίνεται σε αυτό την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα έχει η Ελλάδα, η οποία τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να παρουσιάσει έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Το παρασκήνιο της πολύωρης συνάντησης

«Κάθε λεπτό που περνάει είναι θετικό» δήλωνε τα ξημερώματα ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Μάριο Ντράγκι, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Γερούν Ντάισελμπούμ και Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των συζητήσεων που συνεχίζονταν αργά το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε ότι υπήρχε σύγκλιση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των εταίρων για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες. Ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μπορούν να περάσουν άμεσα και οι οποίες θα απελευθέρωναν ενδεχομένως την εκταμίευση των κερδών κεντρικών τραπεζών (Smp’s) αξίας 1,9 δισ. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε έκτακτο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στην συζήτηση ειπώθηκαν και σκληρές κουβέντες με τον  κ. Γιουνκέρ να κάνει αναφορά στην άσχημη αντιμετώπιση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αλλά και την αντιευρωπαϊκή ρητορική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, κάτι το οποίο πρέπει να σταματήσει. Το θέμα της ρευστότητας επίσης τέθηκε στο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα να εξηγεί ότι υπάρχει ρευστότητα στην χώρα μέχρι τον Απρίλιο. Σε πολιτικό επίπεδο οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Πριν από τη συνάντηση για την Ελλάδα είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του Ντόναλντ Τουσκ. Αν και το θέμα της Ουκρανίας μονοπώλησε τις δηλώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις από δημοσιογράφους για το ελληνικό ζήτημα. Ωστόσο, και οι δύο άνδρες απέφυγαν να απαντήσουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα και όχι δικό μας, οπότε οι δικές του προθέσεις είναι πιο σημαντικές από τις δικές μας. Δεν είναι χρήσιμο να εκδηλώσουμε τις προθέσεις μας αλλά να ακούσετε τα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του προχώρησε πριν από την επταμερή συνάντηση σε δηλώσεις, κάνοντας λόγο για μικρή πρόοδο με την Ελλάδα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα μπορέσει να οδηγήσει σε μία συμφωνία. Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. «Θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καταλήξουμε σε ένα πακέτο που πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο χρόνος εξαντλείται. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, επομένως χρειάζεται πραγματικά να πιάσουμε δουλειά», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του κ. Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα, έγινε έπειτα από πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εκπροσωπούνται τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Καθημερινή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ