ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ 2021 ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η “ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ” 

νασιωκαςΣτη δημιουργία επιτροπής για να συμβάλλει στην προετοιμασία του φακέλου και στην διεκδίκηση της  υποψηφιότητας της Λάρισας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021 προχώρησε η Δημοτική παράταξη Ανθρώπινη πόλη.

Η παράταξη προχώρησε σε αυτή την ενέργεια επειδή θεωρεί την υπόθεση της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης πολύ σημαντική   για την πόλη μας. Μια τέτοια προσπάθεια, αν είναι σοβαρή και συγκροτημένη, μπορεί να συμπαρασύρει όλες τις πολιτιστικές και παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε ένα στόχο ανάτασης. Κέντρο του φακέλου διεκδίκησης πρέπει να είναι το αρχαίο Θέατρο της Λάρισας , ένα θέατρο σε λειτουργία και ανοικτό στους πολίτες .

Ετσι μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να προχωρήσει  περαιτέρω η ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαίου θεάτρου που κινδυνεύει να λιμνάσει επικίνδυνα μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει εργολαβιών. Να βρεθεί τρόπος δηλαδή να χρηματοδοτηθούν  οι απολύτως απαραίτητες μελέτες για το σκηνικό (σκηνή , προσκήνιο) , το διάζωμα ,τμήματος του επιθεάτρου , της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων , του φωτισμού και της ανάδειξης του Θεάτρου. Την χρηματοδότηση πειραματικής μελέτης για αποκατάσταση του θεάτρου στη μορφή των Ελληνιστικών χρονων.

Την απαλλοτρίωση και το γκρέμισμα των κτισμάτων της ανατολικής και της δυτικής παρόδου του Θεάτρου. Την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων  αξιοποίησης του δικτύου των αρχαιολογικών μνημείων της Θεσσαλίας από τη Θεοπετρα μεχρι το Αρχαίο Θέατρο της Πόλης μας και των συνεργατικών δράσεων προβολής των προϊόντων  της Θεσσαλίας.

Δυστυχώς φαίνεται πως η πόλη μας πέρα από την εξαγγελία του κ Δημάρχου στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται σε πολύ πρώιμη φάση προετοιμασίας του φακέλου διεκδίκησης όταν άλλες πόλεις έχουν προχωρήσει πολύ. Στο σημερινό αθηναϊκό τύπο προβάλλονται οι φάκελοι άλλων επτά πόλεων και θεωρούνται πανέτοιμοι και φαβορί και η πόλη μας απουσιάζει παντελώς. Πρόκειται μεταξύ άλλων,  για τον Πειραιά ,την Καβάλα, την Καλαμάτα , τη Σύρο, το Ναύπλιο και την  Τρίπολη.

Με την δημιουργία της επιτροπής η Ανθρώπινη πόλη θέλει να βοηθήσει και συγχρόνως να πιέσει τη Δημοτική αρχή  να επιταχύνει τις διαδικασίες για μια σοβαρή και άριστα τεκμηριωμένη πρόταση διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021.  Η επιτυχία της προσπάθειας είναι ευθύνη όλης της πόλης, ενώ η αποτυχία θα βαρύνει όσους καθυστερούν επικίνδυνα και δεν κινητοποιούν όλες τις δυνάμεις της πόλης.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ