ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

2Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, εκπροσώπων των αρχών και των φορέων, αλλά απούσας της πλειοψηφίας του αγροτικού κόσμου γιορτάστηκε σήμερα ο ξεσηκωμός των κολίγων στο Κιλελέρ με εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η περιφέρεια και ο δήμος Κιλελέρ.

Την απουσία του κόσμου δεν άφησε ασχολίαστη ο κ. Αποστόλου ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει η επέτειος να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και με την συμμετοχή αγροτών και να καταστεί επίσης αφορμή διαλόγου του υπουργείου με τους αγρότες.

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απηύθυνε κάλεσμα ώστε τα προστάγματα του Μαρίνου Αντύπα και των αγροτών να γίνουν πραγματικότητα. Να πορευτούμε όλοι μαζί, είπε χαρακτηριστικά, σε μία πορεία ανατροπής και στον αγροτικό χώρο, για να μπορέσει επιτέλους ο χώρος αυτός να αποτελέσει το εργαλείο που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

Ο κ. Αποστόλου, δήλωσε ότι το υπουργείο έχει έτοιμο το πλαίσιο συνεργατισμού που θα απαλλάξει τον κλάδο από συνεταιρισμούς-σφραγίδες και από όλες τις διαδικασίες διαφθοράς και κακοδιαχείρισης χρήματος στον αγροτικό χώρο και επίσης θα τον απαλλάξει από πρόστιμα και καταλογισμούς.

Αναλυτικά στο χαιρετισμό του ο κ. Αποστόλου ανέφερε:

“Σήμερα ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας  αποτίει  φόρο τιμής στους αγωνιστές του Θεσσαλικού κάμπου, που με μπροστάρη το Μαρίνο Αντύπα έφεραν τη λύση στο αγροτικό  ζήτημα της εποχής τους.

Και είναι μεγάλη τιμή για μένα που  εκπροσωπώ  ως υπουργός της αγροτιάς  σ΄αυτή την εκδήλωση τη πρώτη Κυβέρνηση της Αριστεράς στο τόπο μας.

Οι αγώνες αυτοί   εμπνέουν τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη δική μας, αλλά και  τη δική σας πορεία για τη ριζική αναγέννηση τόσο του αγροτικού χώρου, όσο και της θεσμικής του λειτουργίας.

Μας εμπιστευτήκατε τη διακυβέρνηση  της χώρας. Όμως  για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου  είναι αναγκαία και η  ενεργός συμμετοχή όλης της κοινωνίας της υπαίθρου.

Πρώτα και κύρια  των αγροτών, τόσο στη διαμόρφωση των πολιτικών όσο και στην υλοποίηση τους.

Γι αυτό και τους πρώτους που  συναντήσαμε στη πλατεία Βάθη,  με την ανάληψη της ευθύνης, ήταν  οι αγρότες με τους οποίους βρεθήκαμε στα μπλόκα.

Κι αυτούς  που δεν ήρθαν τότε θα τους υποδεχτούμε την ερχόμενη Πέμπτη.

Για να είμαστε όμως αποτελεσματικοί χρειάζεται να  προωθήσουμε και τη συνεργατική λειτουργία  του χώρου.

Δεν νοείται για μας  συνεταίρος κάποιος που δεν συνεργάζεται με τον συνεταιρισμό του.

Θα χτίσουμε ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα  απαλλαγμένο από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες, απαλλαγμένο από τα φαινόμενα των υπερχρεώσεων – ρυθμίσεων –  καταλογισμών και  ανακτήσεων.

Να δώσουμε  στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και στις ομάδες παραγωγών  το ρόλο που πρέπει να έχουν, του υπερασπιστή  των μικρών και αδύναμων οικονομικά αγροτών, αλλά και της επιχειρηματικότητας του χώρου.

Στην προηγούμενη συνάντησή μας στη Λάρισα πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκα διεξοδικά  στο πρόγραμμά μας, ανακοινώνοντας μάλιστα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, το οποίο και άρχισε να υλοποιείται.

Σήμερα όμως προέχει η απόδοση τιμής στους ήρωες…

Και θα τους τιμήσουμε αν όλοι και όλες μαζί  δώσουμε τη μάχη  της ανατροπής και στον αγροτικό χώρο. Αν  κάνουμε πράξη τα προτάγματα  του Μαρίνου Αντύπα”.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

“Είμαστε παρόντες στην ημέρα μνήμης των αγωνιστών του Κιλελέρ. Είμαστε παρόντες και σηματοδοτούμε την προσπάθεια του έθνους μας χωρίς να σκύβουμε το κεφάλι στα δύσκολα που πέρασαν και ενδεχομένως στα δύσκολα που έρχονται ώστε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα.

agorastos kilelerΘέλουμε κύριε υπουργέ από αυτόν εδώ τον τόπο, των αγώνων και της δημοκρατίας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε μία δημιουργική ανατροπή σ’ αυτά τα οποία δημιούργησαν πρόβλημα στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή.

Όλοι ξέρουν ότι δεν ακολουθείται ένας συνεπής οδικός χάρτης στις επιδοτήσεις, είτε αυτές λέγονται βιολογική κτηνοτροφία, είτε βιολογική γεωργία, είτε νιτρορύπανση, είτε επενδύσεις για τους νέους αγρότες. Υπάρχουν αγρότες που έχουν γεράσει και ακόμη παίρνουν την επιδότηση της εγκατάστασης του νέου αγρότη. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σταθερό οδικό χάρτη. Να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες του κόσμου που παραμένει απλήρωτος. Να ξέρει ο καθένας πότε και τι θα πάρει.

Το κόστος παραγωγής, ναι είναι επίσης ένα πάγιο αίτημα. Είκοσι χρόνια τώρα μιλάμε γι’ αυτό. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τον μειώσουμε.

Αυτή τη στιγμή στην περιφέρειά μας εκτελούνται 180 αγροτικά έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός γεωτρήσεων, ο εξηλεκτρισμός, η μείωση του ηλεκτρικού κόστους, οι υδατοδεξαμενές, η υπογειοποίηση αγωγών, οι αναδασμοί και τα παράλληλα έργα που τους συνοδεύουν, η αγροτική οδοποιία κ.α. Αυτά είναι έργα 400 και πλέον εκατομμυρίων.

Αλλά στη Θεσσαλία έχουμε και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, αυτό της Κάρλας. Το έργο προχωράει και θέλω να σας ευχαριστήσω (σ.σ. τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) γιατί σε μία εμπλοκή που υπήρξε στη χρηματοδότηση, βρήκαμε τη λύση και οι εργασίες συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και το πολύ μεγάλο έργο του Αχελώου, που κόστισε πολλά εκατομμύρια, αλλά παραμένει δυστυχώς τελματωμένο και κάθε χρόνο χάνει μόνον η ΔΕΗ 40 εκ. ευρώ από την παραγωγή δωρεάν, πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και μιλάμε για ένα έργο ζωής για τον αγροτικό, για το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν δαπανηθεί, όχι επενδυθεί χρήματα. Πρέπει να ξαναδούμε αυτό το έργο γιατί μέσα από τον Αχελώο άπαντες μπορούν να ωφεληθούν.

Κύριε υπουργέ, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για να σταματήσουμε να παράγουμε, γιατί αν δεν παράγουμε, δεν έχουμε μέλλον. Είναι ξεκάθαρο. Μία είναι η λύση, μονόδρομος: η παραγωγή. Ο πρωτογενής τομέας είναι η μεγαλύτερη μεταβλητή, η μεγαλύτερη δύναμη για την έξοδο από την κρίση. Σήμερα δεν παράγουμε στον πρωτογενή τομέα, ούτε καν αυτά που καταναλώνουμε. Πρώτος μας στόχος λοιπόν πρέπει να είναι αυτός: να παράξουμε τόσα, όσα μπορούμε να καταναλώσουμε ώστε να μην κάνουμε εισαγωγές και χάνεται το συνάλλαγμά μας.

4Εμείς είμαστε των συγκεκριμένων πράξεων, των μικρών λόγων και των μεγάλων έργων. Και είμαστε όλοι μία γροθιά γιατί έχουμε στο μυαλό μας την πρωτογενή παραγωγή, τους αγώνες των προγόνων μας και ότι ενωμένοι θα κερδίζουμε, ενώ διχασμένοι θα χάνουμε. Είμαστε παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας και θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις για να φέρουμε την κανονικότητα στην αγρότισσα και στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, αλλά και σε όλους τους Θεσσαλούς και όλους τους Έλληνες.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, να τιμούμε τη μνήμη των εξεγερμένων στο Κιλελέρ, δεν είναι οι θεωρητικές εξαγγελίες, αλλά οι μετρήσιμες πράξεις”.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο εκπρόσωπος των Νέων Αγροτών Ν. Χονδρονάσιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Μ. Τζιότζιος και το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Δ. Φώλιος.

Στον χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέση και μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ηθοποιός Άννα Βαγενά, απήγγειλε ποίημα αφιερωμένο στον αγώνα των αγροτών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ