ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΠΑΞ

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣΕρώτηση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην ερώτηση μεταξύ άλλων ο κ. Μπαργιώτας αναφέρει ότι με Υπουργική Απόφαση το 2014 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας και ορίστηκε νέος μαθηματικός τύπος, με βάση το συντελεστή βιωσιμότητας κάθε Ταμείου.

Σύμφωνα με το Λαρισαίο βουλευτή στην πράξη, ο μαθηματικός τύπος αποδεικνύεται αναποτελεσματικός και ανεφάρμοστος. Επιπλέον, σήμερα, τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν δραματικά στην έκδοση των αποφάσεων, όπως στην περίπτωση του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

“Εκκρεμούν 28.000 εφάπαξ, ενώ τα έσοδα από εισφορές αρκούν για την έκδοση μόλις 950 βοηθημάτων το μήνα. Εάν δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, απομένουν δύο λύσεις: είτε η μείωση του εφάπαξ είτε ο διπλασιασμός του χρόνου αναμονής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης εξετάστηκε ολική ανατροπή στα εφάπαξ 17 φορέων και Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα και πλήρης κατάργηση του μαθηματικού τύπου.

Επειδή χιλιάδες πολίτες βρίσκονται σε καθεστώς «ιδιότυπης ομηρίας», το «ΠΟΤΑΜΙ» ζητά απαντήσεις. Πόσες αιτήσεις καταβολής εφάπαξ βρίσκονται σε εκκρεμότητα και ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής ανά Ταμείο; Ποιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί για την καταβολή όλων των εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή; Θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση; Θα υπάρξει και, εάν ναι, πότε νέα ρύθμιση για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ;”, αναφέρει ο κ. Μπαργιώτας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ