ΜΕ «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

βαλέραινα 1Η  φετινή «Θεατρική Άνοιξη» του «Θεσσαλικού  Θεάτρου» συνεχίζεται με μεγάλη προσέλευση κοινού που ξεπερνάει κάθε προηγούμενη διοργάνωση. Σειρά έχει το αριστουργηματικό έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου: «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» που θα παιχτεί το Σάββατο: 28 & την Κυριακή: 29 Μαρτίου στο «Θέατρο του Μύλου».

Toν «Θρυλικό» ρόλο της κοντέσσας Βαλέραινας, ερμηνεύει η σπουδαία πρωταγωνίστρια του «Εθνικού Θεάτρου» Μαρία Σκούντζου. Στους άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται η:  Αννέτα  Παπαθανασίου, Χρήστος Ευθυμίου, Ελένη Βουτυρά, Κώστας Ζέκος, Στέλιος Καραγεωργίου.  Η  σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Φρατζεσκάκη.

«Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας» είναι από τα κορυφαία έργα του Ξενόπουλου και η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ζάκυνθο, όπου οι Βαλέρηδες, αρχοντική γενιά, έχουν ξεπέσει οικονομικά, αγγίζοντας τα όρια της φτώχειας. Η  κοντέσσα Βαλέραινα κατέχει μια συνταγή που πηγαίνει από Βαλέραινα σε Βαλέραινα και θεραπεύει τη «θέλλα» (τον καταρράκτη) των ματιών. Η οικογένεια όμως έχει περιπέσει σε τέτοια κατάντια που τα παιδιά της κοντέσσας την πιέζουν να ομολογήσει το μυστικό της γιατροσόφι και να πουλήσει τη συνταγή σε κάποιον έμπορο, ώστε να αποφύγουν τον ξεπεσμό. Η Βαλέραινα, η οποία αντιστέκεται σθεναρά, θα υποκύψει τελικά στη μεγάλη πίεση που δέχεται; Θα καταφέρει άραγε να μείνει συνεπής στον όρκο της;

Η «Κοντέσσα Βαλέραινα» έρχεται από το χθες για να μας μιλήσει για το σήμερα. Ζώντας σε μια εποχή που τα μεγάλα ιδανικά «ξεπουλιούνται» όσο- όσο για τα λεφτά, το ήθος, η ευγένεια και οι αρχές υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη που δημιούργησαν οι καταστάσεις. Το αριστούργημα του Ξενόπουλου αποδεικνύεται τόσο σημερινό κι επίκαιρο, παρόλο που γράφτηκε πριν από 110 χρόνια. Ο ίδιος ο Ξενόπουλος το θεωρούσε ένα από τα καλύτερα έργα του.

Σκηνικό-κοστούμια:   Σάββας Πασχαλίδης.

Μουσική επιμέλεια:  Μαρία Χριστίνα Κριθαρά – Γιώργος Φραντζεσκάκης

Φωτισμοί:                    Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθοί σκηνοθέτη:   Ελένη Βουτυρά – Στέλιος Καραγεωργίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ