ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΧΕΛΩΟΣ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

P1010345Μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου οι μαθητές και οι καθηγητές τους.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, που καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 1992, το σχολείο κάλεσε τον εξαίρετο γεωτεχνικό κ. Κων/νο Γκούμα να αναπτύξει τις θέσεις του για τον κίνδυνο ερημοποίησης του Θεσσαλικού διαμερίσματος και για την αναγκαιότητα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Γκούμας, αφού ανέλυσε με γλαφυρό τρόπο τη σπουδαιότητα του νερού για όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής, τόνισε την ελλειματικότητα του υδατικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας και τον κίνδυνο της παραγωγικής και κοινωνικής ερημοποίησης που αυτή διατρέχει, εάν δεν ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου, τα οποία μάλιστα είναι πολλαπλής στόχευσης (ενεργειακά, αρδευτικά, υδρευτικά, περιβαλλοντικά).

 

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τις πληροφορίες που αποκόμισαν, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του εκπαιδευτικού κ. Αστερίου Ροντούλη, ο οποίος, προλογίζοντας την εκδήλωση, είπε ότι κάθε μέρα 1.000 παιδιά στον κόσμο χάνουν τη ζωή τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, και ότι στο εγγύς μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό και όχι για το πετρέλαιο, προκειμένου να καταδείξει ευκρινώς τη μεγίστη σπουδαιότητα του ‘’λευκού χρυσού’’ που ρέει από τις βρύσες μας.

Τέλος, ο Διευθυντής του σχολείου, κ. Παύλος Σιαφαρίκας, ευχαρίστησε τον κ. Γκούμα για την διάλεξή του και πρότεινε να οργανωθεί μια ημερίδα για το ζήτημα της ορθής διαχείρισης του νερού και της εκτροπής του Αχελώου στον Τύρναβο, καθόσον πρόκειται για μια αγροτική κατά βάση περιοχή, στην οποία το νερό είναι ένας φυσικός πόρος ζωτικής κυριολεκτικά σημασίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ