ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

strΣήμερα, στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της επιχείρησης EUFOR RCA, όπου ο Διοικητής του Στρατηγείου, Γάλλος Υποστράτηγος Philippe Pontiès, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στρατηγό Patrick de Rousiers, τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Έλληνα Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη

και μια πολυπληθή αντιπροσωπεία Πρεσβευτών και Ακολούθων Άμυνας των κρατών που συμμετείχαν στην επιχείρηση, καθώς και των αντίστοιχων Στρατιωτικών Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του ο Στρατηγός Κωσταράκος, υπογράμμισε το τεράστιο έργο που επιτεύχθηκε από το Στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Pontiès , ενεργοποιήθηκε και ολοκλήρωσε την επιχειρησιακή σχεδίαση και την διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων, σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Και ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας “όλοι οι συμμετέχοντες στην EUFOR, μέσα από τις άοκνες προσπάθειές τους, απέδειξαν ότι η Ευρωπαϊκή Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, έχοντας σαν βάση αυτό το εξαιρετικά ικανό προσωπικό, μπορεί να επιτύχει όλους τους στόχους της”.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Στρατηγός de Rousiers, τόνισε τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, καθώς η ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας, επιβεβαίωσε την δέσμευση, τον επαγγελματισμό και τις υψηλές στρατιωτικές αξίες του Ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού. Επιπλέον, Ο Πρόεδρος της EUMC, αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, κας Catherine Samba-Panza, η οποία εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για το εξαιρετικό έργο που συντελέστηκε από τους Ευρωπαίους στρατιώτες. Και ο Στρατηγός de Rousiers, ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας “ Σε λίγα λεπτά θα υποστείλουμε τη σημαία της EUFOR RCA και θα αναφέρουμε ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ. Στρατηγέ Pontiès, όλοι σας, δικαιούστε τις ευχαριστίες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα Κράτη Μέλη, είναι υπερήφανα για τον καθένα από εσάς”.

Στον Διοικητή της EUFOR RCA, απονεμήθηκε το μετάλλιο Αξίας και Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για την χαρισματική του Διοίκηση, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας. Επίσης, ο Στρατηγός Pontiès, τιμήθηκε με το μετάλλιο της Ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, για την εξαιρετική δουλεία του, ως Διοικητής των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στην συνέχεια τιμήθηκε, ο Έλληνας Επιτελάρχης του Στρατηγείου, Ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας, στον οποίο απονεμήθηκε από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Χρυσό Μετάλλιο της Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, για τις άοκνες προσπάθειές του και την ιδιαίτερα αποτελεσματική διοίκηση του Στρατηγείου της Λάρισας καθ” όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, πράγμα που τον κατέστησε το “δεξί χέρι” του Στρατηγού Pontiès.

Αλλά την πιο συγκινητική στιγμή της τελετής, αποτέλεσε η ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στην μνήμη της απώλειας του Γάλλου Δεκανέα Heirii Moana, που πέθανε υποκύπτοντας σε μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή ελονοσίας και υπήρξε η μοναδική απώλεια της επιχείρησης EUFOR RCA.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ