ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών Λάρισας

παιδείαΗ νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινείται στα ήδη γνωστά πλαίσια της κατεύθυνσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το “λιτό βίο” και της προσαρμογής της στις δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία, για διατήρηση του αντιλαϊκού πλαισίου των Μνημονίων, της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Διαφάνηκε σε όλες τις τοποθετήσεις της νέας ηγεσίας του Υπ. Παιδείαςήδη στην πρώτη συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το πλαίσιο συνέχισης της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, των δεσμεύσεων απέναντι στην Ε.Ε., των παλιών Μνημονίων -΄΄Συμφωνίας΄΄, τώρα. Αξιοσημείωτο είναι και ότι, και γιʼ αυτό ακόμα το αίτημα-προεκλογική δέσμευση, της επαναφοράς του ωραρίου που αυξήθηκε πριν  δύο χρόνια, πελαγοδρόμησαν καλλιεργώντας προσδοκίες, δηλώνοντας ότι ΄΄δεν θα μειωθεί, τουλάχιστον προς το παρόν΄΄. Κατανοητό, αφού θα σήμαινε “νέους διορισμούς και χρήματα δεν μπορούν να δοθούν” όπως πλέον υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Επίσης, αναφέρθηκε το Υπουργείο και στην κατάργηση της Τράπεζας θεμάτων και των ΣΕΚ, δεν δόθηκε, όμως, απάντηση, αν θα καταργηθεί συνολικά ο νόμος για το Νέο Λύκειο 4186/2013.

Συνάδελφοι, καλούμε τις δυνάμεις που ηγούνται στην ΟΛΜΕ και εκπροσωπούνται και τοπικά να μην υπαναχωρούν μπροστά σε μνημονιακές πολιτικές. Εξάλλου προεκλογικά διατείνονταν, πρώτον, την  κατάργηση του νόμου 4186/13 για την αναδιάρθρωση της Δ. Ε.και το νέο Λύκειο, ως πρώτο βήμα στην πορεία για τη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.Δεύτερον, του νόμου 3848/10 για την  αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού – καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και άμεση αλλαγή όλου του νομοθετικού πλαισίου που συνδέεται.

Ως παράταξη, καταγγείλαμε εξαρχής, και εκφράσαμε τη συνολική, πολιτικά και συνδικαλιστικά, καταδίκη του νομικού πλαισίου που αρχικά τεχνηέντως “φούσκωσε” τα πλεονάσματα και στη συνέχεια οδήγησε τους συναδέλφους στη διαθεσιμότητα και την απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων με την κατάργηση των τεχνικών ειδικοτήτων. Ο αγώνας αντίστασης συνεχίζεται και μόνο έτσι θα αναδυθεί η συνέπεια λόγων, έργων και πρακτικών για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ