ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΡΔΕΥΤΩΝ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΡΟΔΙΑ, ΔΕΛΕΡΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

Αμετάβλητα θα διατηρήσει και φέτος τα τέλη άρδευσης ο Δήμος Τυρνάβου που αναζητεί τρόπους για την είσπραξη των χρεών που αγγίζουν τις 300.000 ευρώ

αρδευσειςΜεγάλα και χρόνια τα προβλήματα στην άρδευση των περιοχών Αργυροπουλίου,  Δελερίων και Ροδιάς, αφού για την άρδευση  καλλιεργειών στις παραπάνω περιοχές, δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, μια δομή χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι πραγματικές ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες της περιοχής. Γεωτρήσεις εξοπλισμός και δίκτυα έγιναν χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ποικίλα προβλήματα. Άλλες γεωτρήσεις δεν καλύπτουν  τις ανάγκες της περιοχής, άλλες υπολειτουργούν και άλλες δουλεύουν με μειωμένη απόδοση.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κακό προγραμματισμό άρδευσης έχουν σαν αποτέλεσμα να παρέχεται ελλιπής υπηρεσία  με πολύ μεγάλο κόστος που επιβαρύνει το Δήμο.

Υπερβολικά μεγάλο το κόστος λειτουργίας λόγω του ανύπαρκτου ελέγχου και προγραμματισμού της άρδευσης. Με βάση τα στοιχεία της ΔΕΗ το έτος 2012 η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 121.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά το 2013 οι κατανάλωση αυξήθηκε κατά 20% περίπου και έφθασε στα 145.000 ευρώ. Με δεδομένη την αυξητική τάση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το έτος 2014 αναμένεται  η κατανάλωση να έχει ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ. Συγκρίνοντας δε, τα στοιχεία  με τον ΤΟΕΒ Τυρνάβου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΤΟΕΒ ποτίζει με την ίδια κατανάλωση ενέργειας 2.200 στρέμματα επιπλέον και μάλιστα περισσότερο εντατικές καλλιέργειες.

Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως  του κακού ημερήσιου προγραμματισμού  άρδευσης και της πιθανής υπερκατανάλωσης  με υπερβολικό πότισμα καλλιεργειών, πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι δύσκολα τηρείται το ωράριο ποτίσματος από τους αρδευτές.

Ένα  πρόβλημα που επίσης  ανεβάζει το κόστος λειτουργίας είναι η μειωμένη απόδοση των γεωτρήσεων λόγω των στρωμάτων νερού και της ποιότητας των φίλτρων των σωληνώσεων. Για παράδειγμα λειτουργεί γεώτρηση με δυνατότητα  κάλυψης  μόνο 10 στρεμμάτων αμπελιού.

Κακή η κατάσταση των γεωτρήσεων και του εξοπλισμού λόγω της μη σωστής συντήρησης.  Η έλλειψη περιοδικής συντήρησης και παρακολούθησης της λειτουργίας των γεωτρήσεων επιφέρει πολλές βλάβες. Η συντήρηση είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις συνθήκες διότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα δεδομένα των γεωτρήσεων ούτε φυσικά και υπάλληλος που να τα παρακολουθεί να τα καταγράφει και να ενημερώνει το φάκελο της γεώτρησης.

Για παράδειγμα στοιχεία όπως το, πότε συντηρήθηκε η γεώτρηση,  ποια βλάβη παρουσίασε, πότε επιδιορθώθηκε, πόσο κόστισε κ.λ.π. δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα. Και όπως είναι φυσικό σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το κόστος βλαβών και συντήρησης.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είναι οι οφειλές των αρδευτών προς το Δήμο

Σε 285.000 ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των αρδευτών προς το Δήμο. Η αποπληρωμή των τελών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ η βεβαίωση των οφειλών γίνεται πολύ αργά προς το τέλος κάθε αρδευτικής περιόδου.

Οπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αλέκος Χατζηκρανιώτης, ο δήμος Τυρνάβου στοχεύει για φέτος στην είσπραξη μεγάλου μέρους των οφειλών. Για το λόγο αυτό ενεργοποιεί τις οικονομικές του υπηρεσίες και τις εξοπλίζει  με εργαλεία όπως βεβαίωση των οφειλών στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, αλλά και με  ευέλικτες ρυθμίσεις.

Έτσι διατηρεί τα χαμηλά τέλη άρδευσης, παρά το ότι είναι μεγάλη η διαφορά στα τέλη άρδευσης μεταξύ Δήμου και ΤΟΕΒ της περιοχής, που μερικές φορές ανάλογα και με την καλλιέργεια είναι στη μισή τιμή της αντίστοιχης των ΤΟΕΒ.

“Συνέπεια όλων αυτών είναι, το Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει ομόφωνα, την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ενέργειες που συνοψίζονται στα παρακάτω βήματα

  1. Δήλωση – αίτηση των αρδευτών όπου θα καταθέτουν ακριβή στοιχεία των καλλιεργειών και των στρεμμάτων που θα ποτίσουν. Το αίτημα θα συνοδεύεται από πλήρη στοιχεία και δήλωση ΟΣΔΕ. Το αίτημα θα υποβάλλεται στο κοινοτικό γραφείο στον υδρονομέα και θα μεταφέρονται στη συνέχεια στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
  2. Θα γίνεται ημερήσιος προγραμματισμός με ευθύνη του υδρονομέα και θα ανακοινώνεται στους αρδευτές.
  3. Συγκροτείται επιτροπή που θα συμμετέχει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αργυροπουλίου, οι υδρονομείς και ο ορισμένος υπάλληλος του Δήμου. Η επιτροπή θα έχει σκοπό να διαπιστώνει και να λύνει θάματα δυσλειτουργίας  των γεωτρήσεων, όπως για παράδειγμα, γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη παροχή νερού σε κάποιο αγροτεμάχιο ή γιατί έχουμε πολλές βλάβες σε κάποια γεώτρηση.
  4. Θα παρακολουθούνται οι βλάβες με τεχνικά δελτία που θα συντάσσονται από τον υδρονομέα και τον υπάλληλο του Δήμου με σκοπό να ελέγχεται το κόστος επιδιόρθωσης.
  5. Θα συντάσσεται βεβαιωτικός κατάλογος νωρίς μέσα στο 1ο εξάμηνο κάθε έτους με σκοπό οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου να διαχειρίζονται με καλύτερο τρόπο τις οφειλές.
  6. Θα συνταχθεί κανονισμός λειτουργίας”, σημειώνει ο κ. Χατζηκρανιώτης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ