ΕΟΑΣΛ: ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΟΙ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚλιμάκιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα, επισκέφτηκε περιοχές του νομού οι δενδροκαλλιέργειες των οποίων έχουν πληγεί από τον παγετό που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 21/3/2015.

Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε αμέσως μετά η διοίκηση αναφέρονται τα εξής:

“Οι καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες, ιδιαίτερα στους δήμους Τεμπών, Τυρνάβου, Αγιάς, Κιλελέρ, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα. Πρόβλημα επιβίωσης θα έχουν όσοι αγρότες περίμεναν εισόδημα αποκλειστικά από την δενδροκαλλιέργεια, αλλά θα πληγούν σοβαρά και όσοι διαθέτουν κι άλλες καλλιέργειες. Και, βεβαίως, το βαρύ πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών, θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα άλλα λαϊκά στρώματα των περιοχών που έχουν πληγεί– επαγγελματίες, μαγαζάτορες, εμπόρους, βιοτέχνες, εργαζόμενους κ.α. – η δουλειά και το εισόδημα των οποίων εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από τις οικονομικές δυνατότητες των αγροτών.

Είναι, επομένως, επιτακτική η ανάγκη να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες διαβίωσης.

Η ΕΟΑΣΝΛ αξιώνει από την κυβέρνηση:

* Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών, να είναι δίκαιες και στα συνεργεία των εκτιμητών να συμμετέχει και εκπρόσωπος των αγροτών από κάθε κοινότητα.

* Να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί για το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.

* Η αποζημίωση να δοθεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς οι καταστροφές προκλήθηκαν από τον παγετό κι όχι από άλλες αιτίες, που δεν αναγνωρίζονται από τον κανονισμό του Οργανισμού.

* Ν’ αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες.

* Να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται και να γίνουν τα έργα που χρειάζονται για την αντιπαγετική κι αντιχαλαζική προστασία των δενδροκαλλιεργειών.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους αγρότες να οργανώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές του αγώνα που έχει χρησιμοποιήσει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα – υπομνήματα και διαβήματα στο αρμόδιο υπουργείο, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις τοπικές υπηρεσίες, μαχητικές συγκεντρώσεις και τοπικά συλλαλητήρια, μπλόκα με τρακτέρ στους δρόμους κ.α. – με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα. Να πάρουν την υπόθεση οι ίδιοι στα χέρια τους και να μην την αναθέσουν σε “πολιτικούς μεσολαβητές”, που σπεύδουν να τους “παραμυθιάσουν” περί των δήθεν “καλών προθέσεων” της νέας κυβέρνησης, να μην αρκεστούν στα “λόγια παρηγοριάς και συμπαράστασης” διαφόρων “τοπικών παραγόντων”..

Η ΕΟΑΣΝΛ στεκόμενη, αγωνιστικά, στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, θα πάρει, άμεσα, πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ