ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

aggelopoulos synenteyksi typoyΣτον βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφο Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον ξαφνικό θάνατό του (24 Ιανουαρίου 2012), αφιερώνεται το τετραήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο στις 30, 31 Μαρτίου και 1, 2 Απριλίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, με τίτλο: 1ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου “Θόδωρος Αγγελόπουλος”.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει τις προβολές των εξής ταινιών:

Δευτέρα 30/03/2015 – ” ο Θίασος” στις 8:00μ.μ.
Τρίτη 31/03/2015 – ” Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού” στις 8:00μ.μ.
Τετάρτη 01/04/2015 – ” Το Βλέμμα του Οδυσσέα”. Στις 8:00μ.μ.
Στην προβολή της Τετάρτης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Ακολουθεί την Πέμπτη το κλείσιμο του αφιερώματος με μία τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη στην οποία θα παρευρεθούν οι: Φοίβη Αγγελοπούλου, Χάρης Παπαδόπουλος -Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών-, Στάθης Βαλούκος -Θεωρητικός του Κινηματογράφου), Κώστας Τσιάνος –Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου και οι ηθοποιοί: Τάνια Παλαιολόγου, Βασίλης Κολοβός, Γιάννης Τότσικας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τους μουσικούς: Μαριάννα Ζάχου-τραγούδι, Θοδωρή Καρκατσέλα-πιάνο, Σπύρος Καβαλλιεράτο-κιθάρα, ενώ το αφιέρωμα θα κλείσει με την  προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά «Ταξίδι στην Αναπαράσταση».

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Το πρωί της Πέμπτης, οι διοργανωτές του αφιερώματος, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Ο κινηματογράφος έχει χαρίσει στη χώρα μας πολλές χαρές και πολλές διακρίσεις. Ένας από τους πιο προικισμένους, ταλαντούχους και βραβευμένους σκηνοθέτες υπήρξε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Θεωρήσαμε χρέος μας να ανταποκριθούμε με τη στήριξη μας, στην πρόταση της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, για την πραγματοποίηση αφιερώματος στο μεγάλο σκηνοθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του.

Στο τετραήμερο αφιέρωμα, όπου θα προβληθούν ταινίες του, θα τιμήσουμε τον αγαπημένο μας Τεό, με έκθεση φωτογραφικού υλικού καθώς και με μουσική εκδήλωση με θέματα από τις ταινίες του.

Τα θέματα των ταινιών του βαθειά ελληνικά και συμβολικά. Ο νόστος του Οδυσσέα, ο μύθος των Ατρειδών, η μνήμη. Επίκεντρο όλων των εικόνων του η ιστορία της Ελλάδας, σαν μια σειρά από αλληλένδετους πίνακες εποχών που εναλλάσσονται αδιάκοπα. Ο ίδιος δήλωνε ότι οι ταινίες του «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καταγραφή της ανθρώπινης περιπέτειας μέσα στο χρόνο». Μιας περιπέτειας που εκτυλίχθηκε σε χρόνο και σε τόπο ελληνικό.

Λέξη καίρια για το αγγελοπουλικό τοπίο, η ομίχλη, ένα ασυνήθιστο μετεωρολογικό φαινόμενο για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο κινηματογραφικός φακός του αποτύπωσε με τον πιο ποιητικό τρόπο την ελληνική συννεφιά και τη θάλασσα, αποφεύγοντας τον ήλιο και κυνηγώντας τον καιρό, για να αιχμαλωτίσει τα μοναδικά χειμερινά τοπία, που έμειναν αναμφισβήτητα στην αιωνιότητα.

Έτσι, παρότι άνθρωπος του Νότου, μαγεύτηκε από το ονειρικό τοπίο της Βόρειας Ελλάδας που αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για τις δημιουργίες του. Μέσω αυτών, αποτύπωσε με ανάγλυφο τρόπο τις πιο πολύτιμες όψεις και πτυχές της φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνούν οι Έλληνες πολίτες, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι από τις βασικές πηγές, από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν δυνάμεις και να αναπτύξουν ένα σύστημα αντοχής και άμυνας.

Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την προσπάθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας για την προβολή της έβδομης τέχνης, καλώς ορίζουμε τους εκπροσώπους της οικογένειας του σκηνοθέτη και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση.

Ο Π. ΣΑΠΚΑΣ

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Πάνος Σάπκας τόνισε μεταξύ άλλων: «τιμή στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τέσσερις ημέρες γεμάτες από Θόδωρο Αγγελόπουλο, γεμάτες από τις ταινίες του και τα συναισθήματα που αυτές βγάζουν. Για τον Αγγελόπουλο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, είναι παγκόσμια προσωπικότητα.

Εγώ θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ γιατί από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε και έγινε ξανά η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, αναβιώνει αυτό που λέγεται σωστά κινηματογράφος ποιοτικός, μέχρι τώρα με πάρα πολύ καλές ταινίες. Πιστεύω ότι ένας άλλος λόγος για να χαρεί κανείς είναι η συνεργασία όλων των φορέων. Είναι πολύ σημαντικό ο δήμος, με την περιφέρεια και το Γαλλικό Ινστιτούτο να συνεργάζονται. Ο πολιτισμός γίνεται υπόθεση όλης της πόλης.»

Η ΧΡ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «είναι η δεύτερη φορά που το μορφωτικό τμήμα της υπηρεσίας μας συμπράττει στην πόλη μας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Χαίρομαι πάρα πολύ που ανοίγουμε αυτή τη σύμπραξη με την περιφέρεια και το δήμο Λαρισαίων.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέραν από τις σπουδές, την καταξίωση και τη διάκριση, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Γαλλία. Είχε πολύ ενεργή παρουσία μέχρι και τις τελευταίες του στιγμές όπου διακρίθηκε με το μετάλλιο της Λεγεώνας της τιμής και των γραμμάτων».

Ο Θ. ΜΟΥΚΟΥΛΗΣ

Ο γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας κ. Θάνος Μουκούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας πέρασε από φέτος στη δεύτερη φάση των εκδηλώσεών της.

Μετά από πρωτοβουλία του δήμου Λαρισαίων και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ξανασυστήσαμε στη Λέσχη και ξαναφέραμε στην αίθουσα του Χατζηγιάννειου ένα κοινό που αγαπά τον ποιοτικό κινηματογράφο. Με αυτό το σκεπτικό κάνουμε το αφιέρωμα τιμής σε έναν έλληνα σκηνοθέτη που έχει περάσει το όνομά του σε όλο τον κόσμο, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Έναν βραβευμένο σκηνοθέτη στις Κάνες και στην Βενετία και με πολλά άλλα βραβεία. Είναι ένας σκηνοθέτης που το έργο του είναι ολότελα δικό του κι όταν λέω ολότελα, εννοώ από τη γέννησή του. Από τον τρόπο που σκέφτεται να δημιουργήσει το σενάριο μιας ταινίας. Επίσης ήταν ένας σκηνοθέτης που είχε φίλους στη Λάρισα κι έρχονταν στη Λάρισα σε κάθε προβολή να μιλήσει και να προλογίσει για την ταινία του.

Θεωρήσαμε πως η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας είχε υποχρέωση να τιμήσει αυτό τον μεγάλο δημιουργό με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων. Εμείς αυτό το αφιέρωμα θέλουμε να γίνει θεσμός και να έχει πάντα το όνομα «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την βοήθειά της, το δήμο Λαρισαίων και βέβαια το Γαλλικό Ινστιτούτο.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ