Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ  ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ 130 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

107_0495Φόβους για το ενδεχόμενο να βρεθούν στην ανεργία εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων του δήμου Λαρισαίων εξέφρασαν σήμερα ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου καθαριστριών υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19 Μαρτίου αιφνιδιαστικά και εκτός ημερησίας διάταξης ενέκρινε κατά πλειοψηφία απόφαση για την πρόσληψη 140 εργαζομένων για τις ανάγκες των σχολείων του δήμου για την σχολική χρονιά 2015-2016.

Οπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, η διοίκηση του σωματείου ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο καταρχήν να αναβάλει την λήψη απόφασης για  να εκθέσει το σωματείο αναλυτικά τα ζητήματα των εργαζομένων και γενικότερα της καθαριότητας των σχολείων και στη συνέχεια ζήτησε από την δημοτική αρχή να μην πάρει μια τέτοια απόφαση καθώς μ αυτό τον τρόπο «ανοίγουν» την πόρτα της ανεργίας για τους περίπου 130 εργαζόμενους που δουλεύουν στα σχολεία του δήμου τα τελευταία δέκα χρόνια.  Εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς 200 και 300 ευρώ το μήνα , στην πλειοψηφία τους  γυναίκες που είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.  Εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες καθώς η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους συνεχίζεται και με την νέα δημοτική αρχή.

Αντίθετα το σωματείο πρότεινε η απόφαση να αναφέρει και να προβλέπει  την ανανέωση των συμβάσεων όπως γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια και όχι την προκήρυξη των θέσεων.

Επίσης ζητήσαμε να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ανάθεσης έργου σε καθεστώς αορίστου χρόνου με πλήρη και σταθερή εργασία που αποτελεί πάγια διεκδίκηση του σωματείου.

Καθώς και να επανέλθουν οι μισθοί που μειώθηκαν ως και 60% σε κάποιους εργαζόμενους  μετά από  περικοπές που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, για να κάνει προσλήψεις μειώνοντας όμως τους μισθούς στην λογική της διαχείρισης τις φτώχειας και τους κομματικής εκμετάλλευσης.

Οπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Καλούσης μπροστά σ αυτήν την ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την συνέχιση της εργασίας και την επόμενη σχολική χρονιά, η διοίκηση του σωματείου αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων  σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 6:00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας ώστε να αποφασίσουν άμεσα κινητοποιήσεις.

Η διοίκηση του σωματείου θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση ως πρώτη απάντηση να γίνει μαζική  παράσταση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 30 Μαρτίου  στις 10:30 στην Δημοτική αρχή, απαιτώντας: Την ανάκληση της απόφασης και την αντικατάσταση της, με νέα απόφαση που θα προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολειών χωρείς εξαιρέσεις !!!!

“Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην συνέλευση του σωματείου και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν, να είναι έτοιμοι για πολύμορφο αγώνα .

Δηλώνουμε στην δημοτική αρχή του δήμου Λαρισαίων που τελικά μόνο στα λόγια  και στις διακηρύξεις είναι φιλεργατική και φιλολαϊκή ,ότι  δεν πρόκριτε να αποδεχτούμε τον εφιάλτη της ανεργίας που μας ετοιμάζουν, δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από το δικαίωμα μας για πλήρη και σταθερή εργασία.  Με κάθε μορφή αγώνα και αποφασιστικότητα όπως κάνουμε  εδώ και δέκα χρόνια θα επιβάλουμε το δίκαιο μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι το σωματείο απαιτεί:

Ανανέωση όλων των συμβάσεων των εργαζομένων.

Καμία απόλυση

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας, μαζικές προσλήψεις καθαριστών-καθαριστριών για καθαρά σχολεία, που πηγαίνουν κυρίως παιδιά της εργατικής τάξης.

Κατάργηση  της μερικής απασχόλησης.

Καμία σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Επαναφορά των μισθών που μετά από περικοπές που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή σε ορισμένους εργαζόμενους μειώθηκαν ως και 60%

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ