ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

107_0518Η Τ.Ο. Εργατών Λάρισας της ΚΝΕ διοργάνωσε εκδήλωση, την Κυριακή το απόγευμα, στο κτήριο Κατσίγρα (πλ.Ταχυδρομείου) με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με τη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει οι κόρες του Νίκου Καλούμενου όσων αφορά το γεγονός και εκείνη την περίοδο και έγινε  ανάγνωση-απαγγελία κειμένων.

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Θανάση Παπά, μέλος του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν ένας από τους ήρωες τις πολύχρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ στους αγώνες της ταξικής πάλης για να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι ζωντανό το παράδειγμα του και φωτίζει πλευρές σε όλους μας, σε όλη τη στάση μας για μια ζωή που δεν θα βολεύεται στην αδικία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια, στους πολέμους για το ξαναμοίρασμα της γης. Για να ανατείλει όσο πιο σύντομα γίνεται, η νέα κοινωνία που δεν θα δεσμεύεται από συμφωνίες Eurogroop, συνόδους κορυφής αλλά θα μεγαλώνει και θα θεριεύει η πάλη για τις διευρυμένες ανάγκες μας.

Ο Μπελογιάννης είναι ακόμα ένα παράδειγμα των χιλιάδων ηρώων της ταξικής πάλης, όχι επειδή ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος ή επειδή το επέτασσαν οι τότε καιροί, όπως θέλουν να το εμφανίζουν οι απολογητές της ιστορίας, τα ναυάγια της ταξικής πάλης.

 

Ο Μπελογιάννης ζει, γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, το επαναστατικό κίνημα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ’ αυτό το κίνημα, σ’ αυτό το Κόμμα, έμαθαν όλοι οι “Μπελογιάννηδες” να παλεύουν “χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”.

Είμαστε σίγουροι ότι τα επόμενα χρόνια η ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την οποία παλεύουμε από σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις, θα αναδείξει νέα πρότυπα συλλογικού και ατομικού ηρωισμού, νέους αγωνιστές, νέους λαϊκούς ηγέτες. Θα βγουν και άλλοι “Μπελογιάννηδες”.

 

Δε συμμεριζόμαστε την άποψη ορισμένων που λένε ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι ένας φωτισμένος ηγέτης που θα εμπνεύσει, θα ξεσηκώσει και που συνήθως, αυτό που εννοούν, καμία σχέση δεν έχει με το λαϊκό κίνημα, την ιστορία του λαού μας, την προοπτική που έχει ανάγκη σήμερα.

Συνήθως εννοούν τις ιλουστρασιόν φυσιογνωμίες, τους τηλεοπτικούς αστέρες που τους εμφανίζουν ως δήθεν νέους. Τους παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών που φτιάχνουν ίδιας κοπής κόμματα και τους αρχηγούς κομμάτων που εγκρίνουν τη δημιουργία ντοκιμαντέρ αυτοπροβολής τους, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά τερτίπια που επιδιώκουν να ευνοήσουν το ναρκισσισμό τους, τη ματαιοδοξία τους, για να ψηφοθηρήσουν για μια ακόμα φορά σε βάρος των αγνών αγωνιστών, μοιράζοντας φρούδες ελπίδες και καθρεφτάκια της γνωστής γκλαμουράτης χολιγουντιανής αμερικανιάς.

Ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του δε γεννήθηκαν ούτε ηγέτες, ούτε ήρωες. Δεν είχαν την επανάσταση στα γονίδιά τους. Ήταν απλοί άνθρωποι που ανήκαν στην εργατική τάξη, τη φτωχολογιά, τον αδούλωτο ελληνικό λαό. Άλλοι από αυτούς ήταν αγράμματοι, μορφώθηκαν μέσα στις φυλακές και στις εξορίες. Άλλοι θα μπορούσαν να κάνουν καριέρες, άφησαν στην άκρη πτυχία, ακόμα και περιουσίες, δόθηκαν “ψυχή τε και σώματι” στην υπόθεση του λαού και της πάλης του για ένα καλύτερο μέλλον.

Έγιναν λαϊκοί ηγέτες, ανδρώθηκαν μέσα στο Κόμμα, απέκτησαν τέτοια χαρακτηριστικά σε συνθήκες άλλοτε λαϊκής ανάτασης, άλλοτε σε συνθήκες σκληρών ταξικών αγώνων, άλλοτε παρανομίας και χαμηλών ή ανύπαρκτων εκλογικών ποσοστών, άλλοτε σε συνθήκες που ο ίδιος ο λαός βγήκε μπροστά, διεκδικώντας να γίνει αυτός πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Μεγαλούργησαν, γιατί μεγαλουργούσε και ο ίδιος ο λαός κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Γι αυτό και ξεχώρισαν με τη στάση και τη θυσία τους, δε δίστασαν να προσφέρουν τη ζωή τους στο λαό, στους εκμεταλλευόμενους, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν τη ζωή και μάλιστα μια ζωή άνετη.

“Αντί να διαλέξω τη ζωή της καριέρας – και μπορούσα εύκολα να δημιουργήσω τέτοια – προτίμησα μια ζωή γεμάτη διωγμούς, στερήσεις, πόνους και δάκρυα”, έγραφε στο στερνό του γράμμα ο ήρωας κομμουνιστής ηγέτης.

Ακριβώς απ’ αυτήν την περιφρόνηση της ταπεινωτικής ευκολίας, της ρουτίνας, εμπνεύστηκαν οι αγωνιστές τη βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο, το ευτυχισμένο μέλλον του, τη λευτεριά της πατρίδας, τη λευτεριά του εργάτη και όλων των καταπιεσμένων.

Πέρασαν 63 χρόνια από τότε, που χαράματα της Κυριακής, στις 30 Μάρτη του 1952, οι δολοφόνοι οδηγούσαν τον Νίκο Μπελογιάννη στο εκτελεστικό απόσπασμα. 63 χρόνια, και το γαρίφαλο της υπέρτατης θυσίας ανθίζει πάντα στο νου και την καρδιά όλων μας.

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του εκτελεσμένου Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, του Μπάτση, του Αργυριάδη, του Καλούμενου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ