ΛΑΖΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΔΙΚΕΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

DSC04109Με συμμετοχή περίπου εκατό ατόμων, παιδιών, γονέων και παππούδων, πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας  το πασχαλινό βιωματικό εργαστήριο  με τίτλο «Του Λάζαρου του Λάζαρου το αυγό στο καλαθάκι».

Στο πρώτο μέρος τα παιδιά έμαθαν για τα «Λαζαρικά», τα παραδοσιακά  εθιμικά κάλαντα για το Σάββατο του Λαζάρου και τις παραλλαγές ως προς τα λόγια και τον τρόπο που τα τραγουδούσαν τα παιδιά στις διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Πληροφορήθηκαν ότι στη Θεσσαλία τον «Λάζαρο»  έλεγαν  μόνο τα κορίτσια, οι Λαζαρίνες, με το ανθοστόλιστο καλαθάκι και ότι έθιμο της ημέρας αποτελούσαν και τα λαζαράκια, ζυμαρένια ανθρωπάκια με βαθύτερο συμβολισμό.

Έπειτα, οι μικροί φίλοι του Μουσείου κατασκεύασαν και στόλισαν τα καλαθάκια τους, έφτιαξαν πασχαλινές κάρτες και είπαν τα κάλαντα παίρνοντας ως κέρασμα  αυγά, καρύδια και κουλουράκια, κατά το έθιμο της παράδοσης.

Τέλος, βιωματικά μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος  στη βαφή κόκκινων αυγών. Προσαρμόζοντας στα άβαφα αυγά φύλλα από φυτά,  έβαψαν κατακόκκινες «πέρδικες», όπως λέγονται στη Θεσσαλία τα στολισμένα αυγά με τα φυλλόσχημα σχέδια.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη λαογράφο του Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού με τη συμβολή της  κ. Αριστέας Μπέσιου στη βαφή των αυγών καθώς και άλλων εθελοντών που στηρίζουν τις δράσεις του Μουσείου. Τα αυγά προσέφερε ο κ. Χρήστος Πλιάτσικας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ